Poikkeusvuosi on pistänyt Nastopolin lukion abit lujille

Ilona Löfbergin ja Aleksiina Utelan abivuosi on ollut odotettua rankempi, mutta he eivät usko arvosanojen kärsivän. ”Pitää vain ajatella, että tekee parhaansa”, sanoo Löfberg. .

Marjaana Kontu

Ei abivuodesta tällaista odotettu.

Kotona yksin puurtamista ja lähiopetusta maskit kasvoilla – Nastopolin lukion viimeisten abiturienttien vuosi on ollut erikoinen.

– Sitä kuvitteli, että abivuosi tulee olemaan se helpoin, mutta yllättäen se on ollut yksi vaikeimpia, sanoo yksi 30 abista, Ilona Löfberg. Etäopiskelu on ottanut voimille, vahvistaa Aleksiina Utela.

– Kun on kotona koko ajan, motivaatiota ei välttämättä niin löydy.

– Se on vaatinut aikamoista itsekuria, myötäilee Löfberg.

Abeilla on lukuloma ennen kirjoituksia, jotka alkavat 16. maaliskuuta äidinkielen kokeella. Normaalisti nyt valmistauduttaisiin penkkareihin, mutta ne on nyt siirretty, kuten abiristeilykin, ja se harmittaa.

Oman stressinsä korona tuo, mutta pitää vain ajatella, että tekee parhaansa.

abiturientti Ilona Löfberg

– Penkkarit on oikeasti tärkeät. Toivoisin, että ne pidettäisiin, koska se kuuluu perinteisiin, ja olisi kiva tuoda iloa kaikille muillekin, Utela miettii.

He eivät silti usko stressaavan tilanteen heijastuvan koetuloksiin.

– Haluan kuitenkin saada hyvät arvosanat. Kurssiarvosanoihin se saattaa vaikuttaa, kun niihin ei niin paljon jaksa panostaa, arvelee Utela.

– Oman stressinsä korona tuo, mutta pitää vain ajatella, että tekee parhaansa, Löfberg summaa.

Utela kirjoitti syksyllä biologian ja keskipitkän ruotsin, edessä ovat vielä äidinkieli, pitkä matematiikka ja psykologia. Löfberg on jo kirjoittanut ruotsin ja biologian, jäljellä ovat äidinkielen lisäksi vielä pitkä matikka ja englanti.

Sitä kuvitteli, että abivuosi tulee olemaan se helpoin.

abiturientti Aleksiina Utela

Koronatilanteen on ennustettu voivan huonontua, mikä mietityttää.

– Toivon, että kirjoitukset pystyttäisiin suht normaalisti järjestämään, mutta pelkään, että niitä taas aikaistetaan, sanoo Utela.

Löfbergiäkin korona stressaa.

– Sen pelon tämä on tuonut, että mitä jos ei edes pääse kirjoitussaliin ja valmistuminen viivästyy itsestä riippumattomista syistä.

Abeille on suositeltu omaehtoista karanteenia ennen kirjoituksia, mitä he kannattavat.

– Olen miettinyt, että pidän jopa perheenjäseniin etäisyyttä. Haluan niin kovasti tulla ylioppilaaksi ja minimoida riskit, Utela sanoo. Myös Löfberg aikoo nipistää kontaktit minimiin lukulomalla. Rajoitusten takia elämä on tosin jo nyt pyörinyt opintojen ympärillä.

– On kuitenkin tervettä välillä nähdä kavereita, muutamien kanssa on tavattu pihalla tai käyty luistelemassa, Utela sanoo.

Löfbergille jalkapalloharrastus on ollut vastapainoa lukemiselle.

Nastopolin lukiota he kiittävät, vaikka etukäteen koulun pienuus askarrutti. Utelasta opiskelijoita on tuettu hyvin.

– Aina tarjottu mahdollisuutta keskustella, yksin ei ole tarvinnut jäädä. On etuoikeus, kun meitä on niin vähän. Pienessä lukiossa opetus on yksilöllistä ja uskaltaa kysyä, jos ei jotain osaa.

Samaa sanoo Löfberg.

– Koulussa on ollut hyvä meininki. On saanut myös kriittistä palautetta, että on pystynyt kehittämään itseään koko lukion ajan.

Hänestä on ”siistiä” vaikkakin outoa olla koulun viimeisten abien joukossa.

– Vikana kunnon koulupäivän oli huikea fiilis, että nyt se on ohi!

Ilona Löfberg haluaisi lähteä yliopistoon opiskelemaan kaupallista alaa, Utelan suunnitelmat ovat vähän auki.

– Voisin vaikka lähteä lukemaan äidinkieltä tai yhteiskuntatieteitä.

– Toivottavasti kaikki menisi hyvin, että pääsisi lakkiaisia juhlimaan, Aleksiina Utela sanoo.

Kommentoi