Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalan kirjaston Vuoden lainaaja lukee laajasti

Asikkalan kirjasto palkitsi viime viikolla jo perinteisesti Vuoden lainaajan. Tällä kertaa valinta kohdistui Pirjo Mustoseen, joka on palkinnon perusteluiden mukaan aktiivinen ja huolellinen kirjaston käyttäjä, jota on aina ilo nähdä kirjastossa.

Mustonen oli palkinnosta otettu.

– Kun vielä olen ”uusi” asikkalalainen, kun olen asunut täällä vasta reilut kuusi vuotta.

Tuusulasta muuttanut Mustonen oli ahkera kirjaston käyttäjä jo aikaisemmassa asuinpaikassaan ja sama tahti on jatkunut myös Asikkalassa.

– Aivan varmasti kerran viikossa tulee käytyä. Tällä hetkelläkin minulla on 16 varausta.

Mustonen tykkääkin varata kirjoja netistä, jolloin voi hyvällä tuurilla päästä ­nopeasti käsiksi myös kysyttyihin uutuuksiin.

Enää ei mene kauhean romanttiset jutut, se aika alkaa olla ohi.

Vuoden lainaaja Pirjo Mustonen

– Joskus tärppää niin, että saa juuri tulleen kirjan vaikka toisena tai kolmantena. Yleensä varaajavuorot ovat suosituimmissa kirjoissa jossain kolmessa sadassa.

Lukuideoita Mustonen löytää muun muassa sanomalehtien arvosteluista ja kirjalistoista. Välillä luettavaa löytyy myös suoraan hyllystä etsimällä.

– Uutuushyllyn käyn poikkeuksetta läpi, Mustonen toteaa.

Vuoden lainaaja lukee monenlaista kirjallisuutta.

– Laaja-alaisesti olen kiinnostunut, tykkään historiasta, elämäkerroista, aikuisten sarjakuvista. Dekkarit on oikeastaan se ykkönen. Enää ei mene kauhean romanttiset jutut, se aika alkaa olla ohi, Mustonen kertoo nauraen. 

Välillä hän poimii luettavakseen jotakin ihan vain kokeeksikin.

– Mutta jos alussa totean, että kirja ei kuitenkaan kiinnosta, niin en minä yritäkään sitä läpi lukea, vaan palautan sen.

Lempikirjailijoikseen ­Mustonen kertoo muun muassa Kaari Utrion, Enni Mustosen, Liza Marklundin ja Camilla Grebon. Nastolalaisdekkaristi Timo Sandberg kuuluu myös suosikkeihin.

– Hän asui aikaisemmin Järvenpäässä ja kertoi Tuusulan alueella tapahtuvista rikoksista. Kun itse asuin siellä, niin paikat olivat tutut. Nyt hän asuu Nastolassa, niin hän kuvaa Lahtea. Taas tiedän paikat, missä nämä kirjat tapahtuvat. Ne ovat sillä lailla mielenkiintoisia.

Viimeinen vuosi on ollut myös kirjastonkäyttäjälle erikoista aikaa. Asikkalan kirjastokin piti koronarajoitusten vuoksi ovensa kiinni viime keväänä.

– Se oli raastavaa. Sitten minä ostin kirjoja, kun kirjakaupoissa oli pokkaritarjouksia. Sillä lailla minä korjasin tilanteen.

Uusiin, digitaalisiin kirjallisuuden muotoihin, kuten e-kirjoihin tai äänikirjoihin Mustonen ei ole pandemia-aikanakaan turvautunut.

– Haluan keskittyä rauhassa, enkä tehdä muuta, niin se on sitten ihan sama pitää kirjaa kädessä ja lukea. 

Normaaliaikana Mustonen on lainaamisen lisäksi myös hyödyntänyt kirjaston lehtienlukusalia aikakauslehtien lukemiseen. Muutenkin hän on tyytyväinen Asikkalan kirjaston palveluihin ja toimintaan.

– Täällä on aivan ihana henkilökunta ja tilat ovat loistavat, vuoden lainaaja kehaisee.