Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luhtikylän tuhat jäälyhtyä toi kylälle valtakunnallistakin mainetta

Luhtikylän Nuorelan väki ja kyläläiset yllättyivät, kuinka suuren suosion heidän järjestämänsä jäälyhtytapahtuma sai aikaiseksi. Tapahtuma on huomioitu valtakunnan medioita myöten. Eikä ihme, sillä tuhat jäälyhtyä neljän kilometrin matkalla oli milteipä maaginen näky.

– Kieltämättä suosio yllätti meidät, Luhtikylän Nuorela ry:n puheenjohtaja Helena Kainulainen myöntää.

– Ihmisiä on käynyt ihailemassa näitä lyhtyjä pitkienkin matkojen päästä.

Tapahtuman tarkoituksena oli tuottaa paitsi iloa ja hyvää mieltä koronan uuvuttamille ihmisille myös herättää keskustelua kylien elinvoimaisuudesta sekä yhteisöllisyydestä.

– Luhtikylän sydän on yksi Suomen vanhimmista toiminnassa olevista kyläkouluista ja nyt se on lakkautusuhan alla, kyläläiset surevat.

Jäälyhtytapahtuma on ollut kylässä työn alla jo useamman vuoden ajan. Nuorelan sihteeri Hanne Syrjäläinen oli törmännyt videoon, jossa esiteltiin Paakin kylällä Sotkamossa järjestettävää vastaavanlaista tapahtumaa.

Lyhtyjä valmisti loppujen lopuksi kaikkiaan 16 eri taloutta. Helena Kainulainen

– Siellä perinne on jatkunut jo yli 20 vuotta. Aikaisempina vuosina jäälyhdyt ovat jääneet meillä muiden tapahtumien jalkoihin tai sitten talvet ovat olleet arvaamattomia ja liian leutoja jäälyhtyjen tekemiseen. Tänä talvena kaikki muut tapahtumat on jouduttu perumaan ja sääkin suosi sopivasti lyhtyjen tekoa.

Alun perin jäälyhdyt oli tarkoitus saada valmiiksi jo tammikuussa, mutta silloin pakkaset eivät vielä riittäneet suururakan toteutukseen.

Alun perin kunnianhimoiseksi tavoitteeksi asetettiin tuhat jäälyhtyä, ”koska se kuulosti niin hienolta”.

– Ensin tuntui, että tavoite oli asetettu aivan liian yläkanttiin. Tavoitteeseen kuitenkin päästiin, sillä lyhtyjä valmisti loppujen lopuksi kaikkiaan 16 eri taloutta.

Ensimmäiset kynttilät hankittiin Läntisen aluejohtokunnan varoilla. Liner Express ilmoitti halukkuutensa kustantaa vielä toissasunnuntaille kynttilät.

Aikaisempina vuosina jäälyhdyt ovat jääneet meillä muiden tapahtumien jalkoihin.

Helena Kainulainen

– Se piti olla viimeinen kynttilälyhtypäivä, mutta sitten muutkin paikalliset yrittäjät ilmoittivat osallistuvansa kynttiläkustannuksiin, joten päätimme jatkaa tapahtumaa vielä viime viikonloppuun asti.

Kainulainen iloitsee kyläläisten yhteishengestä, sillä kynttilöiden sytyttämiseenkin saatiin hienosti apuvoimia.

Seuraavaksi luhtikyläläiset odottavat kuumeisesti koronarajoitusten purkamista.

– Olisi hienoa päästä aloittamaan musaillat jälleen. Viime syksyltä jouduimme perumaan muun muassa Maija Vilkkumaan ja Stigin keikat. Toivottavasti keikkailloista päästään nauttimaan Nuorelassa viimeistään ensi syksynä, Kainulainen toivoo.