Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orimattilan taidemuseosta striimataan joogaa ja tuolijumppaa koteihin

Orimattilan taidemuseolta striimattiin muutama viikko sitten "maailmanhistorian ensimmäinen Orimattilan oma museojooga" kotiin linnoittautuneen koronakansan iloksi. Katsojia on Youtubessa kertynyt satakunta.

Luvassa on maalis-huhtikuussa vielä kolme liikuntatuokiota, mukana on myös tuolijoogaa ja tuolijumppaa.

Museojooga on Orimattilassa ideoitu, ajatuksen heitti kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Minna Sirnö, ja liikunnanohjaajana kaupungilla työskentelevä Janka Lehikoinen oli heti mukana juonessa. Lehikoiselle työ on tuttua, sillä hän on omalla toiminimellään vetänyt joogatunteja. Taidemuseo paikkana kuulosti kiinnostavalta.

– Sehän on miljöönä tosi ihana pitää joogaa, kun striimauksessa näkyvät taulutkin taustalla. Se sopii hyvin joogaan, jooga vaatii ehdottomasti rauhallisen tilan, ja taide on siihen loistava tausta.

Lehikoisesta jooga taipuu moniin paikkoihin, Lahdessa on pidetty esimerkiksi puistojoogaa ja laiturijoogaa kesäisin.

– Ja myös metsäjoogaa on järjestetty. Joogaa voi tehdä melkein missä vain, helppous tulee siitä, ettei tarvita kuin matto.

Erilaisia joogavälineitäkin on, mutta tällainen kaiken kansan joogatunti on hänestä paras toteuttaa mahdollisimman yksinkertaisesti. Maton lisäksi ensimmäisellä kerralla tarvittiin vain viltti lämmikkeeksi.

Kynnys osallistua halutaan pitää matalana, luvassa on Lehikoisen mukaan joka kerta jotain vähän erilaista.

– Lattiatasosta noustaan vähän ylemmäksikin, mutta ei missään nimessä mitään päälläseisontaa. Sellaista matalan kynnyksen joogaa.

Etänä vedetyt joogatuokiot eivät ole hänelle uutta.

– Näitä on nyt jonkun verran joutunut koronan aikana tekemään, olen tehnyt myös liikuntapalveluiden Facebook-sivuille etäjumppalähetyksiä.

– Joogatunnit toimivat etänäkin, vaikka onhan se erilaista, kun ei pääse aistimaan energiaa ja tunnelmaa. Sitä kaipaa ihmisiä lähelle, mutta tämä on yksi hyvä vaihtoehto.

– Jooga sopii striimaukseen, koska siinä pysytään yhdessä paikassa siinä matolla.

Sitä vaaraa ei vetäjästä ole, että väärin tehtyinä liikkeistä aiheutuisi haittaa.

– Yritän ohjeistaa mahdollisimman hyvin liikkeet, ei siinä voi vaaraa sattua.

Ensimmäinen lähetys onnistui hänestä hyvin, ja palaute oli kannustavaa.

– Hiki oli kuulemma tullut!

Jooga soveltuu Lehikoisesta hyvin juuri tähän aikaan.

– Se on kehon ja mielen harjoitus. Siinä pyritään kehon liikkeen kautta hiljentämään mieltä. Yleensä joogaan kuuluu myös loppurentoutus ja meditaatio.

– Näinä aikoina varsinkin on hyvä rauhoitella mieltä.

Kunhan koronasta päästään, ei Lehikoisesta olisi hassumpi ajatus, että joogaajat saapuisivat paikalle taidemuseoon.

– Miksei sitä voisi jossain vaiheessa kokeilla. Meillähän piti olla siellä joulujoogaa, jota sitten siirrettiin ja päädyttiin lopulta striimaukseen.

Linkki museojoogaan löytyy kaupungin nettisivuilta kohdasta "tapahtumat". Museojoogaa on tarjolla vielä 19.3. 26.3. ja 9.4.