Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luhtikylän koulua ei lakkauteta

Maanantaina Orimattilan kaupunginvaltuuston kokousta seuranneet saivat hetken aikaa miettiä olivatko sittenkin Mallusjoen Takinkääntöviikolla, sen verran ison käännöksen valtuusto teki Luhtikylän koulun lakkauttamista käsitellessään.

Valtuusto oli joulukuussa talousarviota käsitellessään päättänyt, että Luhtikylän koululle ei varata enää talousarviossa rahoitusta syksystä 2021 lähtien. Ja viime viikolla kokoontunut kunnanhallitus esitti vielä yksimielisesti koulun lakkauttamista.

Viikon aikana oli kuitenkin sen verran ehtinyt vettä virrata Porvoonjoessa ja kaupunginvaltuutettujen puhelimet soida, että valtuusto päätyi kolmen äänestyksen jälkeen antamaan Luhtikoululle jatkoajan.

Esityksen koulun säilyttämisestä teki kokoomuksen Jarmo Keskevaari. Hän korosti, ettei kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmä ollut esityksestä yksimielinen.

Keskevaari, esitti, että Luhtikylän koulua ei lakkauteta 1.8.2021. Muilta osin Luhtikylän koulun lakkautuksessa pysytään kaupunginvaltuuston 8.6.2020 hyväksymän kouluverkkoselvityksen päätöksissä sekä kaupunginvaltuuston 7.12.2020 hyväksymän vuoden 2021 talousarvioon ja taloussuunnitelman vuosille 2021–2023 sisältämän investointiosion vuosiluvuissa.

– Perustelen muutosesitystäni kahdella näkökohdalla, joista ensimmäinen on muuttunut taloustilanne viime kesäkuusta. Tilanteemme on mielestäni erilainen. En tietenkään väitä, että taloutemme perussuunta olisi muuttunut täysin valtion runsaiden koronatukien ansiosta, mutta emme ole yhtä tukalassa tilanteessa kuin olimme viime kesäkuussa. Emme ole enää pakkoraossa, jossa jouduimme irrottamaan Luhtikylän koulun lakkautuksen Länsi-Orimattilan koulun valmistumisesta.

Toisena näkökohtanaan Keskevaari nosti esiin koululaisillekin rankan koronavuoden.

– Jatkoaika Luhtikylän koululle on mielestäni samantyyppinen kädenojennus ja kiitos kuin minkä kaupunginhallitus teki huomioidessaan kaupungin työntekijöitä liikunta- ja kulttuuriseteleillä viime vuoden ponnistuksista pari viikkoa sitten, Keskevaari perusteli.

Myös Liike Nytin Susanna Särkinen teki esityksen Luhtikoulun koulun jatkamisen puolesta, mutta niin, että samalla kouluverkkoselvitys otettaisiin kokonaan uuteen käsittelyyn. Särkinen perusteli kouluverkkoselvityksen avaamista kaikkien kyläkoulujen tasapuolisella kohtelulla.

Keskustan Tapio Malmiharju esitti, että koulun lakkauttamisen käsittely palautettaisiin valmisteluun, koska Luhtikylän koululle ei ole syksylle varattu määrärahaa.

– Tässä on tehty kaksi vuotta töitä tämän kouluverkkoselvityksen eteen ja tässä on varhaiskasvatuskin mukana. Tämähän perustuu siihen, että lasten lukumäärä vähenee ja meillä on tätä kouluverkkoa liikaa, ja tästä oltiin yksimielisiä. Ja virkamiehet ovat valmistelleet tätä asiaa meidän päätöstemme perusteella. Viime viikolla kaikille tuli varmaan yllätyksenä se, että kunnallisvaalit on tulossa.

– Tässä on nyt viikossa tehty täysin erilainen näkemys tästä asiasta. Tässä on kyllä oma etu ohittanut lasten edun totaalisesti. Orimattilan kaupunginvaltuusto pettää itsensä ja pettää työntekijät, jotka ovat osallistuneet tämän prosessin aikana tähän valmisteluun Malmiharju totesi.

Kaikkien kolmen esityksen saatua kannatusta, alkoi äänestyskierros.

Malmiharjun esitystä asian palauttamiseksi käsittelyyn kannatti 9 valtuutettua ja käsittelyn jatkamista 24 valtuutettua. Toisessa äänestyksessä vastakkain olivat Keskevaarin ja Särkisen esitykset, joista ensimmäinen voitti äänin 16–13, 4 tyhjää.

Ratkaisevassa äänestyksessä Keskevaarin esitys voitti kunnanhallituksen pohjaesityksen koulun lakkauttamisesta äänin 23–10.