Asikkalan uusi seurakuntakoti luovutettiin tilaajalle

Asikkalan uuden seurakuntakodin projektissa koitti yksi suuri hetki perjantaina, kun rakennus luovutettiin seurakunnalle. Kun pitkään toiveissa ollut seurakunnan uusi tukikohta Vääksyssä on viimein lähes valmis, se luonnollisesti ilahduttaa projektissa pikään mukana olleita.

– Olen ollut päättämässä jo vanhan rakennuksen purkamisesta ja silloin päätettiin, että tehdään uusi. Välissä meni yksi kirkkovaltuustokausi, ettei mitään tapahtunut ja toinenkin pääsi puoliväliin ennen kuin alkoi tapahtua. Tämä on juhlahetki minulle ja varmasti kaikille adressin allekirjoittaneille, jotka silloin aikanaan tätä toivoivat, seurakunnan rakennustyöryhmän puheenjohtaja Leo Kumpulainen sanoo.

Myös kirkkoherra Jari Laulainen oli rakennuksen saamisesta seurakunnan käyttöön mielissään.

– Minulla on olo vähän kuin sellaisella jalkapallon pelaajalla, joka jatkoajalla, kaksi minuuttia ennen päätösvihellystä otetaan kentälle vaihdosta. Minä pääsin suoraan voittavaan joukkueeseen, muut ovat tehneet pitkän työn. Kyllä minä sen tunteen osaan jakaa. On aivan huikea tunne nähdä tämä valmiina, Laulainen kuvailee.

Talon rakentaminen sujui aikataulussa eikä esimerkiksi korona aiheuttanut ongelmia rakentamisessa tai tavarantoimituksissa. Seurakuntakodista tuli myös hyvin pitkälti sellainen kuin siitä alun perin suunniteltiinkin, mitä nyt paikkaa siirrettiin museon toiveesta hieman kauemmas kanavasta.

– Itse tilojen suunnitelma ei ole juurikaan elänyt. Alttarin paikan me käänsimme. Alun perin ajatus oli, että alttaritauluna olisi isot ikkunat, josta näkyy kanava. Salin käytön kannalta alttari siirrettiin kuitenkin toiselle seinälle, seurakuntakodin suunnittelija, arkkitehti Kari Järvinen toteaa.

On aivan huikea tunne nähdä tämä valmiina.

Kirkkoherra Jari Laulainen

Rakentajana toimineen Rakennusliike Pakkasen Riku Pakkanen kertoo, että talon kaikki järjestelmät ovat uusinta uutta ja moderneinta mitä löytyy, mutta sinänsä jo tuttuja muistakin kohteista. Aivan innovatiivista tekniikkaa edustaa puolestaan seurakuntakodin urut.

– Minun tietojeni mukaan ne ovat tämän kulmakunnan ensimmäiset virtuaaliurut. Tekniikka tarkoittaa sitä, että ei ole pillejä, vaan ääni tulee tietokoneen ja kaiuttimien kautta, Laulainen sanoo.

Talo oli alkuperäisen suunnitelman mukaan tarkoitus vihkiä käyttöön pääsiäisenä. Tiukkojen koronarajoitusten vuoksi vihkiminen on siirretty helluntaipäivälle 23.5. Nyt seurakuntakotia aletaan kalustamaan.

– Seurakuntakodin vihkimisen siirtyminen on ikävää, mutta välttämätöntä terveysturvallisuuden kannalta. Lisäksi haluamme tarjota kaikille asikkalalaisille mahdollisimman tasapuolisen tilaisuuden tulla tutustumaan uuteen seurakuntakotiin, Laulainen sanoo.

Seurakunnan toiveissa on, että seurakuntakoti päästäisiin vihkimään käyttöön helluntaina, mutta ei sen siirtäminen edelleenkään ole mahdotonta.

– Emme me silloinkaan sitä järjestä, jos se on turvallisuuden kannalta haastavaa. Turvallisuus on tärkein, mutta kyllä me uskomme, että viimeistään kesän alussa rakennus päästään vihkimään. Laulainen toteaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut