Vaalikoneen merkitys korostuu kuntavaaleissa – Seutu4:n vaalikone avautui

Vaalikone päätettiin avata jo nyt, koska sitä varten tehty pohjatyö on tehty jo hyvissä ajoin. Johanna Erjonsalo/Arkisto

Sanna Inkinen

Tänään keskiviikkona avattavan kuntavaalien vaalikoneen uutuusominaisuus on se, että äänestäjä voi hakea sieltä ehdokkaita omalta postinumeroalueeltaan.

– Koimme, että tämä on hyvää yleisön palvelua, toteaa sisällöntuotannon kehityspäällikkö Juho Hämäläinen Mediatalo Keskisuomalaisen digiyksiköstä.

Postinumeron ilmoittaminen on kuntavaaliehdokkaille vapaaehtoista.

Vaalikonekysymysten laadinta alkoi jo loppuvuodesta 2020.

– Vastattavina on kymmenen yhteistä väitettä ja enintään kymmenen paikkakuntakohtaista väitettä, Hämäläinen kertoo.

Näissä vaaleissa Mediatalo Keskisuomalainen konsernin yhteistyönä tehty vaalikone avautuu hollolalaisten, kärköläläisten, asikkalalaisten, orimattilalaisten ja lahtelaisten ehdokkaiden osalta myös Seutu4:n nettisivuille.

– Tämä on erinomainen lisä paikalliseen juttutarjontaamme ennen ja jälkeen vaalien. Vaalikoneesta on konkreettista apua päätöstä miettivälle äänestäjälle ja toimitukselle se on erinomainen työkalu taustoittavien juttujen tekoon, kun ehdokkaiden näkemykset polttaviin puheenaiheisiin ovat mahdollisimman kattavasti tiedossa, toteaa Seutu4:n päätoimittaja Ville Hakala.

Seutu4:n vaalikone päätettiin avata jo nyt, vaikka vaalit siirretiin kesäkuulle ja ehdokasasettelukin jatkuu vielä.

– Koska tulevat vaalit näkyvät uutisoinnissamme jo nyt, ja ehdokkaistakin valtaosa on tiedossa, emme halunneet viivytellä koneen kanssa. Tämä tarjoaa ehdokkaille pidemmän ajan kampanjointiin ja samalla lukijoillemme lisää aikaa tutustua ehdokkaisiin, Hakala sanoo.

Kuntavaaleissa vaalikone on tärkeämpi kuin muissa vaaleissa, näkee Kari Koljonen Tampereen yliopistosta. Hän työskentelee yliopistonlehtorina informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa.

Vaalikoneen rooli korostuu kuntavaaleissa sen vuoksi, että ehdokkaat ovat usein huonoiten tunnettuja.

– Jos vertaa heidän tunnettuuttaan vaikkapa siihen, kuinka paljon he ovat julkisuudessa verrattuna vaikkapa kansanedustajiin. Tarve (ehdokkaiden) vertailulle on suurempi, Koljonen sanoo.

Koljonen pitää vaalikoneiden hienoutena sitä, että kaikille ehdokkaille on tarjolla yhtäläinen julkisuustila. Siksi ehdokkaiden kannattaa niitä täyttää, vaikka jännetuppi tulehtuisi, Koljonen hymähtää.

– Meidän vaaliemme yksi hienoimmista piirteistä on ehdokaskeskeisyys ja se, että meillä on runsas tarjonta vaalikoneita. Ne ovat myös kohtuullisen laadukkaita ja asiapitoisia.

Koljonen on tutkinut vaalikoneita yhdessä Tampereen yliopiston yliopistonlehtorin, politiikan tutkija Sami Borgin kanssa. Heiltä ilmestyi loppuvuodesta 2020 kirja Käyttöliittymä vaaleihin: Tutkimus vaalikoneista kansalaisten, ehdokkaiden ja journalismin näkökulmista.

Koljonen uskoo, että vaalikoneiden merkitys korostuu näissä vaaleissa koronatilanteen vuoksi.

– Julkisuudessa on puhuttu, että nämä olisivat leimallisesti somevaalit, kun livekohtaamisia ei pystytä järjestämään. Toki toukokuun loppupuolella, kesäkuun alussa tilanne voi olla parempi. Silti voi olla, että vaikka kokoontumisrajoitukset antaisivat mahdollisuuden toritapahtumien pitämiseen, niiden suhteen ollaan vielä varovaisia.

Vaalikoneet ovat olleet Koljosen mukaan nuoremmalle polvelle tärkeä tiedonlähde jo aiemmissa vaaleissa.

– Vanhemmissa ikäpolvissa vaalikoneisiin on suhtauduttu ennakkoluuloisemmin johtuen siitä, että kiinnittyminen puolueisiin on ollut vahvempaa. Heillä ei välttämättä ole ollut tarvetta hakea omaa puoluetta ja ehdokasta puhtaalta pöydältä niin kuin nuoremmilla äänestäjäpolvilla.

Koljonen arvioi, että näissä vaaleissa vaalikoneiden merkitys on tavanomaista isompi myös vanhemmille sukupolville.

Vaalikoneeseen pääset tästä.

Kommentoi