Lippis päähän ja menoksi – Kimmo Kainulainen hoitaa Asikkalan liikuntapaikkoja intohimolla

Latukoneen penkki on tullut Kimmo Kainulaiselle tutuksi pitkän talven hiihtolatuja kunnostaessa. Hänen tavaramerkikseen on muodostunut aina päästä löytyvä lippis. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

Kimmo Kainulainen on monelle tuttu näky Asikkalan liikuntahallilla, kunnan latuja hoitamassa tai muilla urheilupaikoilla. Reilut 10 vuotta Asikkalan liikuntapaikkojenhoitajana työskennellyt mies päätyi nykyiseen työhönsä sattumalta.

Metallialan taustan omaavan Kainulaisen työpaikassa tuli lomautuksia ja hän päätyi työvoimapoliittiseen koulutukseen ilmastointiasentajaksi. Siinä yhteydessä hän kysyi kunnalta työharjoittelupaikkaa.

–  Hirvosen Harri taisi vaan sanoa, että tuolla liikuntahallilla on iso ilmastointikone. Sitten täältä onneksi paikka vapautui.

Työ liikuntapaikkojen hoitajana Asikkalan upeissa puitteissa onkin ollut urheilusta aina pitäneelle miehelle unelmien täyttymys.

– Kuka nyt ei haluaisi hyppyrimäkiä tai muuta rakentaa työkseen, Kainulainen kertoo naurahtaen.

– Vieläkin olen vähän pettynyt itseeni, että tuhlasin metalliteollisuudessa niin kauan aikaa. Tämmöistäkin on oikeasti olemassa.

Positiivisesta asenteestaan tunnettu Kainulainen kertookin, että vielä ei ole yhtenäkään aamuna ketuttanut lähteä töihin – edellisessä ammatissa kun niin kävi joka aamu.

– On pitkää päivää ja muuta, mutta mitä sitten. Minulle se on kuin jollekin vapaapäivä, kun käyn tekemässä latuja tai jäädyttämässä tai auraamassa kenttää. Sitten voin jutella ihmisten kanssa ja käydä vaikka pari lämäriä laukomassa.

Kainulainen saa työstään hyvin paljon kiitosta esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa ja kasvokkainkin. Positiiviset palautteetko sitten kannustavat painamaan töitä tunteja laskematta?

– Kyllä se on niin. Tuossakin yksi kaveri sanoi, että ladut ovat paikoitellen paremmat kuin Lahdessa. Sellainen kasvattaa minun egoani pilviin. Tuollaisella palautteella sitä taas jaksaa.

Kainulainen kuitenkin muistuttaa, että ei hän suinkaan yksin tee kaikkea.

– Hyvin paljon tulee tulitukea, esimerkiksi koulujen pihoilla olevat liikuntapaikat hoitaa kiinteistöhuolto.

– Minua ärsyttää, kun tämä henkilöityy. Paljon tekee muutkin, esimerkiksi aitoja on tehty nuorten työpajan toimesta. Yhdessä näitä juttuja tehdään.

Myös työnantajalleen Kainulainen jakaa kiitosta.

– Täällä on lupa tehdä. Kaikista hölmöimmätkin ideat otetaan vastaan. En tiedä, kuinka paljon tälle kunnalle hattua nostaisin.

Kainulainen on saanut tuoda persoonaansa esiin myös sosiaalisessa mediassa, jossa hän julkaisee tietoja esimerkiksi latujen kunnosta omalla humoristisella tyylillään tavoitteenaan saavuttaa paremmin myös nuoria. Samanlainen tyyli ei varmasti kaikissa kunnissa olisi sallittua.

– Siitä ollaan kyllä juteltu. Meillä on erikseen viralliset tiedotteet ja muut. Minä en osaa virallisia juttuja, niin ne saavat hoitaa ne, jotka osaavat.

Kannustava ilmapiiri saa ideat lentämään, ja kuntalaiset saavat nauttia niistä ideoista monipuolisina liikuntamahdollisuuksina. Keväälläkin on luvalla jotakin uutta, esimerkiksi Kalmarin rantaan tulee uusia tenniskenttiä.

– Eikä siinä vielä kaikki, tulet kyllä huomaamaan, että uutta tulee, Kainulainen vihjaa.

Kommentoi