”Ajatelkaa, kuinka onnekkaita olemme, kun tämä virus ei leviä tavarataloissa tai Alkossa! Jännä, miten se leviää vain pienyrittäjien tiloissa.” Oheinen meemi on levinnyt parin viikon ajan sosiaalisen median kanavilla.
Pirjo-Liisa Virtanen on nähnyt läheltä pienyrittäjien ahdingon sekä yrittäjänä että Orimattilan yrittäjien puheenjohtajan roolissa.
– Nyt olisi äärettömän tärkeää käyttää niiden yritysten palveluja, joissa haluaa asioida myös kriisin jälkeen. Yrittäjät toimivat varmasti vastuullisesti, sillä yksikään ei varmasti halua riskeerata asiakkaitaan tai itseään taudilla.
Epäselvältä tuntuva tiedonvälitys aiheuttaa Virtasen mukaan ihmisissä lamaantumisilmiön.
– Vaikka olisi lupakin ja mahdollisuus käyttää joitain palveluja, jättävät ihmiset käyttämättä, kun eivät ole täysin varmoja saako vai eikö.
Virtasen kampaamoyrittäjätuttava kiteytti tilanteen hyvin.
– Hän kertoi, että aina, kun valtiovalta tulee ulos jonkun koronaan liittyvän asian kanssa, häneltä lähtee asiakkaita, vaikka rajoitus ei koskisi millään lailla kampaamoalaa.
Saman asian on huomannut ravintola Villatehtaan yrittäjä Antti Lindholm.
– Valtakunnallinen tiedottamien luo selkeästi joukkohysteriaa. Jos kuluneella viikolla on ollut 95–150 lounasasiakasta, lehdissä ja televisiossa olevien uutisten jälkeen seuraavalla viikolla on pahimmillaan 13 kävijää. On selvää, ettei ravintolayrittäjän toiminta ole tällaisessa tilanteessa kannattavaa.
Villatehtaassa tehtiin päätös sulkea ovet kolmeksi viikoksi ja siirtyä loman viettoon.
– Ravintolaa ei kannata pitää avoinna pelkän noutoruuan myymisellä. Keskustassa on sen verran monta noutoruokaa tarjoavaa yritystä, ettei kaikille riitä riittävästi asiakkaita. Yritys on kuitenkin liiketoimintaa. Jos sitä hoidettaisiin tunteella, niin huonosti kävisi.
Lindholm haluaa antaa vielä kiitokset vuokranantajan joustavuudesta.
– Mäkelän Olli on hyvä vuokraisäntä ja tullut vastaan vuokrissa. On meidän kummankin etu, että tässä pystyttäisiin jatkossa toimimaan normaalisti.
Kauneushoitolaa pyörittävä Sari Mattila on viime keväänä alkaneen pandemian alkuajan järkytyksen jälkeen rauhoittunut, vaikka varauskalenteri näyttää vajaampia viikkoja kuin ennen koronaa.
– Viime keväänä pidin omaehtoista karanteenia kaksi viikkoa, kun palasin lomalta. Silloin tuntui, että mitenköhän tästä selvitään.
Mattila ei jäänyt paikoilleen murehtimaan kadonneita asiakaskäyntejä, vaan osti liikkeeseensä myyntiin vaatteita.
– Jonkin verran myin jo ennen koronaa kotimaisia vaatteita. Nykyiset pellavat ja muut mukavuudet tulevat Ranskasta. Kotimaista olisi kiva myydä, mutta siinä tulee usealle hinta vastaan. Vaatemyynti on hieman tasannut hiljaisempia aikoja.
Kollegoidensa kanssa Mattila on pohtinut, miten ihmiset uskaltavat käydä hammaslääkärillä, mutta kasvohoitoon on paljon korkeampi kynnys tulla.
– Meillä on samat keinot käytettävissä turvallisen asioinnin takaamiseksi. Ja täällä ei ole koskaan kuin yksi asiakas lisäkseni, yksinyrittäjä toteaa.
– Niiden, joiden on mahdollista, olisi nyt oikea aika käyttää oman kylän palveluita. Kortistoon ei varmasti tarvita enää uusia ihmisiä, Sari Mattila muistuttaa.