Roskien keräys toi Nastola-mitalin

Nastolan aluejohtokunta on jakanut tämänvuotiset Nastolat-mitalit ja -kunniakirjat. Yksi mitalilla palkituista on Nastolan Yrityspalvelun entinen toimitusjohtaja Kalevi Laaksonen, joka on vuosia tehnyt ruohonjuuritason ympäristötyötä roskien keruulla. Hän kertoo saavansa työstä hyvän mielen.

– Ja onhan se itsekin kivempi lenkkeillä, kun roskaa ei ole niin paljon.

Työ ei turhauta, vaikka uutta roskaa kylvetään jatkuvasti.

– Ei tämä toivotonta ole. Luulen, että siinä omatunto pikkuisen rupeaa kolkuttamaan, kun roskaajat näkevät muiden niitä keräävän.

Palaute tien päällä on kannustavaa.

– Monet sanovat, että voi kun teet hyvää työtä. Ja olen saanut muitakin innostumaan tästä!

Jotkut kummeksuvat kerääjän paljaita käsiä. Apuvälineiden, kuten roskapihtien, käyttö ei oikein onnistu, koska samalla pitää toisella kädellä varmistaa pojan pyöräilyä.

– Mutta minulla on tapana pestä kädet monta kertaa päivässä.

Homma alkoi puolivahingossa kymmenisen vuotta sitten, kun tyttären koira tuli hoitoon, ja sitä piti ulkoiluttaa. Lenkkeillessään Laaksonen alkoi keräillä roskia. Nykyisin lenkkiseurana on hänen kehitysvammainen poikansa Veikka Laaksonen, joka polkee kolmipyöräisellä pyörällään.

Harjutiellä asuva kaksikko lenkkeilee maaliskuusta marraskuuhun, parin tunnin lenkit suuntautuvat milloin Villähteen Leivälle, milloin uimahallille tai yrityspuistoon.

– Laskin, että olemme pitäneet puhtaana noin 20 kilometrin aluetta. Kilometrejä kertyi viime vuonna yli tuhat. Teimme viime vuonna 125 lenkkiä ja roskaa kertyi 80 kauppakassillista.

– Veikka tykkää pyöräillä, hän on iloinen, kun pääsee lenkille. Välillä hän pitää huilitaukoja, silloin minulle jää aikaa katsella ympärille.

Yleisimpiä roskia ovat hampurilaisjätökset, tupakka-askit, juomatölkit, nuuskarasiat ja viime aikoina kertakäyttömaskit.

– Roskaa on varsinkin keväällä todella paljon. Tuntuu, että kaikki heitetään maahan eikä jakseta kantaa lähimpään roskikseen. Periaate on, kerään kaiken ja lajittelen metallit erikseen.

Saaliin hän heittää yleisiin roskiksiin tai oman taloyhtiön roskikseen.

Huumeruiskuihin hän ei ole törmännyt, rikottua lasia löytyy silloin tällöin. Työtä teettävät koulujen lähitienoot, sieltä löytyy karkkipaperi poikineen.

– Olisi hyvä juttu, jos kouluissa pidettäisiin siivouspäiviä.

Myös yleisiä roskiksia hän kaipaisi lisää, etenkin levähdyspenkkien viereen. Laaksonen kuuluu Roska päivässä -liikkeeseen. Myönnettyä Nastola-mitalia hän arvostaa.

– Täytenä yllätyksenä se kyllä tuli. Mutta totta kai se tuntuu mukavalta!

Mitalit ja kunniakirjat

Heidätkin palkittiin

Nastola-mitalin vuonna 2021 saa myös Kalevi Laalo eli Kerberos, joka on tehnyt Nastolaa tunnetuksi pilapiirroksillaan sekä laulaja-lauluntekijä Ilpo Kaikkonen, jonka tuorein levy Tuhat tarinaa kertoo kotiseuturakkaudesta Nastolaan.

Nastola-kunniakirjan saavat yhteisöteosta Villähteen kyläyhdistys, joka on alueella edistänyt yhteisöllisyyttä ja järjestänyt toimintaa, paikallisteosta Raila Oksanen, joka on pitkään tehnyt vapaaehtoistyötä, kulttuuriteosta Seppo Suomensyrjä, joka käyttää taiteessaan kierrätysmateriaaleja sekä ympäristöteosta Ohto Oksanen, joka on tehnyt vapaaehtoistyötä muun muassa lintuja rengastamalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut