Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Enskala on luontokeidas keskellä Vääksyä

Paikassa, missä yksi näkee ryteikön, toinen näkee ja kokee monimuotoisen lähiluonnon, joka on samalla liki 110 lintulajin ruokailu-, levähdys- tai pesintäpaikka. Birdlife Päijät-Hämeen puheenjohtaja Tapani Saimovaara katselee Vääksynjoen rannassa sijaitsevaa Enskalan aluetta, ja näkee paikan, jossa keskellä taajamaa pääsee nauttimaan luonnon monimuotoisuudesta.

Alue on Asikkalan parhaita paikkoja esimerkiksi kultarinnalle, pikkutikalle ja sirittäjälle. Pensaskerros sulkee kätköihinsä monta hyönteislajia, jotka puolestaan tarjoavat ruokaa linnuille. Ryteikkö on samalla paratiisi ja kokonainen ekosysteemi.

– Linnut tulevat sinne missä on ruokaa, toteaa Saimovaara.

Samalla ryteikkö suojaa pesiviä lintuja.

– Katso nyt, tuollakin menee ihmisiä. Jos he haluaisivat kävellä asfaltilla, niin mentäisiin kadulla. He hakevat siis jotain muuta, Saimovaara sanoo.

Linnut ja luonto yleensä kiinnostavat suomalaisia entistä enemmän. Luonto on ollut korvaamaton apu ihmisen hyvinvoinnille näinä vaikeina aikoina ja on hakeuduttu paikoille, missä luonto näkyy, kuuluu, tuoksuu ja maistuu hyvältä.

Luontoon perehtyminen ja sen tunteminen avartaa. Jokaisella eliöllä on nimi, oma paikkansa ja merkityksensä. Koronaepidemian aikana ihmisillä on ollut aikaa liikkua luonnossa, ja Birdlife Päijät-Hämeen jäsenmäärä on vain lisääntynyt, vaikka monia yleisötapahtumia ei ole voitu järjestää.

Saimovaara kertoo, että Vääksynjoen ympäristö on hyvä paikka aloittaa lintuharrastus: se on helposti saavutettavissa ja lintuja on paljon. Enskala-Lehtiniemen alue houkuttelee lintuharrastajia kauempaakin.

– Vesilinnuista on helppo aloittaa. Tunnen alueen lintuharrastajat, ja he mielellään jakavat tietoa, sanoo Saimovaara.

Saimovaara toivoo, että luonnon monimuotoisuus nähtäisiin itsessään arvona, oli kyseessä sitten pieni takapiha tai 100 hehtaarin metsä.

– Mitä enemmän vihreää, sitä enemmän luonnolla on mahdollisuuksia, hän sanoo.

– Puiden kaataminen on ymmärrettävää taloudellisesta näkökulmasta. Pensaikkojakin voi paikoin olla syytä raivata, jotta alue ei umpeudu liikaa. Hoitotoimet luonnossa pitäisi kuitenkin arvioida myös monimuotoisuuden kautta. Monimuotoisuus on kudos, jota ei kannata liikaa rikkoa.

Kaikissa luontoon kohdistuvissa toimenpiteissä Saimovaara toivoisi suunnitelmallisuutta. Asioiden yhteensovittaminen on useimmiten mahdollista.

Saimovaara nostaa kiikarit silmilleen ja näkee jotakin kiinnostavaa.

– Varpushaukka. Se lentää nyt kuin kyyhkynen ja koettaa näin hämätä saalista, hän kertoo.

Saimovaaralle Vääksynjoen ympäristö on yksi syy siihen, miksi hän asuu edelleen Vääksyssä. Se on Vääksyn hienoin paikka.

Asikkalan ympäristövuoden 2021 huhtikuun teemana on luonnonsuojelu ja monimuotoisuus .