Ruoppaus aiheutti kitkaa Asikkalan Salonsaaressa

Salonsaaren kylärantaan tehtiin ruoppaus kevättalvella. Muun muassa se, miten ruoppauksesta päätettiin, on aiheuttanut erimielisyyttä. Pirjo Kamppila

Tuomas Räihä

Salonsaaren Kylärannan ruoppaaminen on aiheuttanut kitkaa Salonsaaren kyläyhdistyksessä. Yhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Viljanen sekä yhdistyksen sihteeri, rahastonhoitaja ja kolme muuta jäsentä ovat ilmoittaneet halunsa erota tehtävistään. Viljasen mukaan hänen erohalunsa johtuvat ajankäytöllisistä haasteista.

– Olen tullut valituksi vesialueiden osakaskunnan puheenjohtajaksi, ja vuoden alusta olen ollut Asikkalan yrittäjien hallituksen puheenjohtaja. Ja tiedä, jos tässä tulee muitakin tehtäviä lähiaikoina. Olen kohta viisi vuotta ollut puheenjohtajana kyläyhdistyksessä ja tuonut uusia asioita toimintaan. Se tekee välillä hyvää, että tulisi uusia virikkeitä ja toimijoita, Viljanen kommentoi.

Toki hän myöntää, että jotakin ristiriitaa on yhdistyksessä ollut.

– Ei kai tässä ristiriitaa ole kuin yhden kyläyhdistyksen henkilön mielestä. Muut eivät ole minuun olleet yhteydessä.

Kylärannan kehittäminen on ollut käynnissä useamman vuoden. Noin viisi vuotta sitten oli suunnitelmissa suurempikin hanke, jossa muun muassa vessat ja laavut olisi rakennettu osin Leader-tuella.

– Laiturihankekin on ollut työn alla ja tänä talvena siihen alettiin panostamaan. Ennen laiturin laittamista on tehty lainmukainen putsausruoppaus talkootöinä manttaaliomistajien toimesta, Viljanen kuvailee.

Kyläläisten kannalta on ikävä, että matala hiekkaranta on nyt ruopattu syväksi mutarannaksi.

Pirjo Kamppila

Nimenomaan ruoppaus on nyt aiheuttanut erimielisyyttä.

– Tästä yksi henkilö ei ole oikein tykännyt ja hän on tehnyt tästä epämääräisen julkisuusnumeron. Ei tässä kellään muulla ole mitään ristiriitaa, Viljanen kommentoi.

Yksi henkilö, johon Ilkka Viljanen viittaa, on Pirjo Kamppila, joka on arvostellut tapaa hoitaa ruoppaus. Hänen mukaansa aikaisemmin oli puhetta vain laiturin rakentamisesta. Laituria on kaivattu sen jälkeen, kun edellinen purettiin noin viisi vuotta sitten.

– Viime syksynä rahoitus oli koossa, kun omistaja-osakaskunta myönsi 2 000 euron avustuksen laiturin rakentamiseen. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja lupasi syyskokouksessa huolehtia siitä, että laituri saadaan.

– Sen sijaan ruoppausta ei ole kukaan kaivannut, eikä siitä etukäteen kerrottu. Kysyin laiturin edistymisestä erikseen helmikuussa, jolloin Viljanen vakuutti laiturin etenevän, ei mitään ruoppauksesta.

Kamppila kertoo, että Viljanen ei ole pyynnöistä huolimatta esittänyt kokouspykälää, jossa maanomistaja, eli vesialueiden osakaskunta anoo ruoppauslupaa tai tekee ruoppausilmoituksen.

– Päätös siitä olisi vähintäänkin pitänyt perustella yleisessä kokouksessa ja tehdä virallinen päätös. Kysymyksiini päätöksistä en ole saanut selviä vastauksia eli kokouspöytäkirjoja.

Erimielisyydet johtuvat Kamppilan mukaan pohjimmiltaan keskustelun puutteesta. Hänen mielestään ruoppaus on vähintäänkin tarpeeton, koska rannan käyttäjät eivät ole sitä halunneet.

– Kyläläisten kannalta on ikävä, että matala hiekkaranta on nyt ruopattu syväksi mutarannaksi. Ilkka Viljanen on luvannut, että sinne ajetaan uutta hiekkaa, mutta en tiedä milloin ja kenen rahoilla.

Ilkka Viljanen sanoo, että ruoppaus on hoidettu asianmukaisesti. Hän kertoo, että ruoppausilmoitus, jollainen riittää alle 500 kuution ruoppaukseen, on tehty. Hän toteaa myös, että luvat ruoppaukselle ovat sekä vesialueiden osakaskunnalta että maa-alueiden osakaskunnalta.

– Esimerkiksi tänä talvena saaressa on tehty useampia yksityishenkilöiden toimesta toteutettuja ruoppauksia ja niihin vesialueiden osakaskunnan puheenjohtaja antaa suostumuksen ja tässä tapauksessa se suostumuksenantaja olen minä. Ei tämä poikkea siitä mitenkään.

Viljanen myös sanoo, että on vedottu siihen, että asiasta ei ole osakaskunnan yleisen kokouksen päätöstä, mutta sellainenkin hänen mukaansa löytyy projektin alkuvaiheilta, jolloin ruoppausta suunniteltiin isompana.

– Maa-alueiden osakaskunnan puheenjohtajan kanssa keskustelin viimeksi tänä aamuna. Heillä on ihan samanlainen päätös olemassa sieltä muutaman vuoden takaa, jota ei ole miksikään muuksi muutettu, Viljanen kommentoi.

Hänen mukaansa asiassa ei ole mitään epäselvää.

– Jos tämä olisi luvatonta toimintaa, niin silloinhan tällaisen väitteen esittäjän kannattaisi viedä tämä johonkin oikeusasteeseen ja valittaa tästä, eikä heitellä epämääräisesti sosiaalisessa mediassa mitään typeriä kommentteja.

Kommentoi