Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huoli nuorten kaahailusta heräsi Kärkölässä

Poliisin mielestä Kärkölän tilanne ei ole muita pahempi, taustalla on yleinen lainkuuliaisuuden väheneminen.

Nuorten piittaamaton liikennekäyttäytyminen herättää huolta Kärkölässä.

Nuorison autolla kaahailu on tänä keväänä kiinnittänyt muiden tielläliikkujien huomiota, ja nyt myös nuorten kanssa työskentelevät ovat tarttuneet asiaan. Kärkölän lasten, nuorten ja perheiden palveluverkoston moniammatillinen tiimi julkaisi viime viikolla kunnan nettisivuilla kirjoituksen, jossa vedotaan niin nuoriin kuin koteihinkin turvallisemman liikennekäyttäytymisen puolesta.

Etsivän nuorisotyön palveluohjaaja Sanna Nevalaisen mukaan asiaan päätettiin reagoida, koska keskustelu on vellonut sosiaalisen median kanavissa pitkin kevättä.

– Ja on meillä työntekijöilläkin huoli, kun koulun ja rakennustyömaan ympäristössä näkyy nuoria, jotka autolla kaahailevat. Nuorilla ei välttämättä tule mieleen, että kulman takana saattaakin olla jalankulkija, vaikka pieni lapsi.

Hän kertoo itsekin todistaneensa ajamista ylinopeudella tai kiellettyyn ajosuuntaan. Hän ei kuitenkaan niputa kaikkia nuoria kaahareiksi.

– Väittäisin, että se on rajattu porukka. Kuskeina on aika nuoria, todennäköisesti myös heitä, jotka ovat saaneet poikkeusluvalla kortin.

Ihan vastaavaa on naapurikunnissa, ei tämä ole poikkeavaa, mutta harmillista sinänsä.

Ylikomisario Jouni Takala

Hän muistuttaa, että nuoren kuskin ajattelukyky ei välttämättä ole riittävän kehittynyt ymmärtämään, mitä kaikkea hurjastelusta voi seurata. Kaahailua on Nevalaisen mukaan ollut myös päiväsaikaan, minkä on mahdollistanut toisen asteen oppilaitosten etäopetus.

Nettivetoomuksen tavoitteena on paitsi herättää keskustelua, myös muistuttaa vanhempien ja kodin vastuusta, jos kyse on alaikäisistä kuskeista.

– Kodeissa olisi hyvä käydä keskustelua turvallisesta ajotavasta. Se ei aina kau­heasti auta, jos ulkopuolinen menee sormea heristämään.

– Tämä on yhteinen asia. Myös nuorten pitäisi herätä, että heidät on huomattu ja että asialle olisi hyvä tehdä jotain, ennen kuin sattuu jotain pahempaa.

Poliisikin on tietoinen asiasta, ilmoituksia on Kärkölästä tullut, mutta ei poikkeavan paljon.

– Kärkölässä oli jo kevättalvella autoilua, joka herätti paheksuntaa, ja siihen on poliisi puuttunutkin. Koko aikaa emme kuitenkaan voi olla siellä päivystämässä, sanoo ylikomisario Jouni Takala.

– Ihan vastaavaa on naapurikunnissa, ei tämä ole poikkeavaa, mutta harmillista sinänsä.

Takalan mukaan kyse on yhä yleistyvästä ilmiöstä.

– Se on ajan välinpitämättömyyttä yleisistä säännöistä, joka näkyy ei-toivottuna käyttämisenä liikenteessä.

Poliisin havainnot eivät tue sitä, että ongelmia aiheuttaisivat poikkeusluvalla alaikäisinä ajokortin saaneet.

– Suhteutettuna ajokilometrimääriin he ajavat suhteellisen hyvin.

Poliisi aikoo jatkossakin viikoittain tehdä liikennevalvontaa Kärkölässä ja puuttua rikkomuksiin, jos niitä havaitaan. Tyypillinen seuraus on 100 euron liikennevirhemaksu. Takala myös toivoo, että yleisö ilmoittaisi hanakasti häiritsevästä ajosta.

– Reaaliaikainen soitto hätäkeskukseen, tulee sinne poliisi sillä kertaa tai ei. Se kuitenkin kertoo organisaatiolle poliisin tarpeesta.

Myös poliisi toivoo lisää keskustelua nuorten kanssa.

– Sellaista välittämistä. Täytyy ymmärtää, että nuorilla on kasvukipuja ja näyttämisen halua.