Nastolan kotiseutumuseota korjataan ja kehitetään

Kopoon talo sai luonnonvaloa ikkunoista ensimmäistä kertaa vuosikausiin viime viikolla. Tuomas Räihä

Tuomas Räihä

Nastolan kotiseutumuseolla vietettiin avoimien ovien päivää Nastola-viikolla viime perjantaina. Kotiseutumuseon korjausrakentaminen on aloitettu ja Kopoon talo on tarkoitus saada vierailukuntoon kesäksi.

Kotiseutumuseota korjataan opetus- ja kulttuuriministeriön Lahden museoille myöntämällä avustuksella, jolla tasataan koronapandemian vaikutuksia. Avustusta käytetään Kopoon talon kunnostukseen sekä esinekokoelman järjestämiseen ja puhdistamiseen.

Avointen ovien päivänä yleisön oli mahdollisuus seurata korjausrakentamista, tutustua taloon ja keskustella kotiseutumuseosta muun muassa Lahden museoiden edustajien kanssa. Lahden museoiden museoamanuenssi Sini Ojala kertoi, että talossa oli kirjaimellisesti avoimet ovet, sillä esimerkiksi ikkunaluukut olivat avoinna ensi kertaa vuosikausiin.

Kotiseutumuseon esineistöä on inventoitu jo aikaisemmin sen jälkeen, kun museo kokoelmineen tuli Lahden museoiden hallintaan Nastolan ja Lahden yhdistyessä. Osa kokoelmasta on siirretty Lahden museoiden kokoelmiin, osa Nastola-seuralle ja osa muiden museoiden kokoelmiin. Ensimmäiseksi kotiseutumuseosta lähtivät aseet ja sen jälkeen tekstiilit ja muut herkästi pilalle menevät tavarat. Paljon kuitenkin jäikin.

– Lahden museoiden kokoelmassa ei tällaista maatalousesineistöä ole niin paljon kerätty. Se on tämän paikan ominaisuus. Täällä on maaseutuesineistöä: esimerkiksi maanviljelykseen ja kalastukseen liittyvää, Ojala kertoo.

Joitakin esineitä on vielä lähdössä erikoismuseoihin, mutta mitään epätavallisen poikkeavia esineitä kokoelmissa ei Ojalan mukaan ole. Niinpä kotiseutumuseoon jäävät esineet ovatkin hieman perinteisiä museoesineitä vapaammin tutkittavissa.

– Se on käyttökokoelma. Silloin ei ajatella, että sen pitäisi olla vitriineissä tai olosuhteissa, joissa se säilyy. Tässä hyväksytään se, että se on vapaammin käytettävissä, Ojala kuvaa.

Lahden museoiden vastuulle kotiseutumuseon pyörittämisen ei ole tarkoitus jäädä, vaan Lahden museoiden väki keskustelee yhdistysten kanssa kotiseutumuseon tulevaisuudesta.

– Mietimme millaisia käyttötarkoituksia näillä rakennuksilla voisi olla, miten kokoelmaa pystyisi esittelemään ja millaiset ryhmät täällä erityisesti vierailisivat, Ojala kertoo.

Kotiseutumuseosta ollaan kenties siirtymässä hieman toisenlaiseen toimintaan.

– Kotiseututalo olisi ehkä se sana, mitä olemme maistelleet, että olisiko se sitten se toiminnan tapa enemmänkin. Olisi vähän väljempää tilaa järjestää esimerkiksi tapahtumia, Ojala pohtii.

Jo tänä kesänä pihapiirissä nähdään jotakin uutta.

– Pihalle tulee jo pihapiirinäyttely, joka on osa Nastolan kesänäyttelyä. Tätä voitaisiin käyttää monipuolisemmin kuin museona.

Kotiseutumuseo on ollut viimeksi avoinna 2000-luvun alussa ja avoimien ovien päivänä huomattiin, että kiinnostusta museota kohtaan on, sillä heti ovien avauduttua paikalla oli yleisöä. Kiinnostusta museoon on ollut myös koulujen suunnalta.

– Kouluryhmiltä tulee paljon kyselyitä. Minusta olisi tosi hieno juttu, jos jo syksyllä koululaiset pystyisivät täällä paremmin käymään. Se on yksi tosi tärkeä tavoite.

Kommentoi