Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kukonkoivun kenttä ei kukoistanutkaan

Äitienpäivänä Kukonkoivun yleisurheilukentän parkkipaikalla oli yllättävänkin paljon vipinää ja kymmenkunta pysäköityä autoa. Ne eivät kuitenkaan kuuluneet yleisurheilun harrastajille, vaan kenttää ympäröivissä metsissä kiertävän frisbeegolf-radan käyttäjille. Itse yleisurheilukenttä oli typötyhjä, ja vähäiseksi sen käyttö on jäänytkin.

Asiasta kysyttäessä sen on huomannut myös Hollolan hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen.

– Se voidaan käymieni keskustelujen pohjalta sanoa ihan ääneen, että kenttä on rakennettu väärään paikkaan, Anttonen sanoo, kun puheeksi tulevat Hollolan yleisurheilun olosuhteet laajemminkin.

– 1950-luvulla oli ajatus, että Hollola lähtee kasvamaan länteen päin, kun silloin ei vielä ollut kuntakeskusta. Siksi se [kenttä] on tehty sinne neljä kilometrin päähän keskustasta.

Esimerkiksi varauskalenteriin tulee hädin tuskin merkintöjä kokonaisen vuoden aikana.

– Kenttä ei ole käytännössä yhdenkään koulun hyvin saavutettavissa, niin onhan se ihan väärässä paikassa, Anttonen toteaa.

Yleisurheilun olosuhteet ovat vähän polkeneet paikallaan.

Hyvinvointi­koordinaattori ­Antti Anttonen

Uutta kenttää suunniteltiin kovasti Heinsuolle viitisentoista vuotta sitten, minkä Anttonenkin muistaa hyvin tullessaan juuri silloin kunnan liikuntavastaavaksi.

– Suunnitelmat olivat pitkällä, ja valtionkin taholta alueesta oltiin vaikuttuneita, mutta homma kaatui kunnan päätöksenteossa. Sen jälkeen yleisurheilun olosuhteet ovat vähän polkeneet paikallaan.

Täysimittaisen yleisurheilukentän rakentamisesta on sen jälkeenkin ollut puhetta, mutta ei konkretiaa.

– Seura [Hollolan Urheilijat] oli aktiivinen kunnan suuntaan pari vuotta sitten, pohdittiin Heinsuolle sellaista kompromissikenttää. Siinä on vähän rakentamisen kannalta ongelmana, että koko urheilukeskus on suoaluetta, ja siten voi tulla kalliitakin ylimääräisiä kustannuksia.

Kunta onkin sittemmin panostanut koulujen pihojen ”kompromissikenttiin”. Salpakankaan alakoululle valmistui viime kesänä tekonurmi, jonka laidalla on kolme 100 metrin juoksusuoraa sekä hyppy- ja heittolajien suorituspaikkoja.

– Lähinnä se on koululiikunnan käyttöön, mutta kesäkuussa HU alkaa pitää siellä yleisurheilukoulua lapsille, Anttonen tietää.

Hänen mielestään myös Heinsuon urheilukeskuksen tulevaisuutta olisi hyvä jo miettiä tarkemmin.

– Tehtäisiin suunnitelma, miten sen alueen käyttö voisi tulla 2020- tai 2030-luvulle. Tilaa on, mutta suurimman osan aikaa se on täysin käyttämättä.

– Jos olisi yleisurheilukenttä, sen sisällä jalkapallokenttä, niin se vaatii tosi ison tilan, ja siihen tulee myös luistelu ja latujen hoito. Pitäisi järkevästi suunnitella miten ne kaikki toiminnot saataisiin mahtumaan, ja keksiä uusia ratkaisuja, Anttonen pohdiskelee.

– Siinäkin on iso liikuntapainotteinen koulu vieressä, hän viittaa Heinsuon yläkouluun.

Kukonkoivun kentän kohtalo ei kuitenkaan ole aivan täysin sinetöity, sillä Anttosen mukaan tienoolle on kaavoitettu tontteja runsaallekin määrälle omakotitaloja. Asukkaiden ja palveluiden lisääntyminen voisi nostaa kentän uuteen kukoistukseen Suomen virkistyneen yleisurheilubuumin vanavedessä, mutta se edellyttäisi luonnollisesti muuttovoittoa, ja vie joka tapauksessa vuosia aikaa.

– Olen ymmärtänyt, että ihan merkittävästä alueesta olisi kysymys, ja siellä olisi myös koulun ja päiväkodin paikka, mutta aikahan sen näyttää toteutuvatko tällaiset vai ei.

Kenttä oltaisiin kuitenkin jättämässä virkistysalueeksi, johon ei rakenneta.

– Kunnan liikuntapalvelut pitää kentän nykyisessä kunnossaan, eli sitä voi käyttää, jos joku haluaa tapahtumaa siellä järjestää. Siinä mielessä sitä on vähän kunnostettu, että sieltä on purettu esimerkiksi vaaralliset katsomorakenteet ja huoltorakennukset, että se on ihan siistissä kunnossa kyllä.

– Peruskorjataanko se yleisurheilun kenttänä vai tuleeko siihen muuta virkistystoimintaa, sitä ei ole varmaan voitu vielä miettiä. Uimahalli on se suurin juttu nyt tällä hetkellä, sitä linjataan seuraavaksi, Anttonen muistuttaa liikuntapuolen investointitarpeista.