Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bensa vaihtuu sähköön, mutta viehätys säilyy – Kukonkoivun ”Esson baarin” toiminta jatkuu kolmannessa sukupolvessa

Sähköautojen latauspisteitä, punaista maalia penkkeihin ja rahtareille uudet suihkutilat. Muun muassa näillä päivityksillä jatkuu toiminta Kukonkoivun Essolla, jossa nykyinen yrittäjä Susanna Valli jatkaa legendaarisen huoltoaseman ja perheyrityksen tarinaa jo kolmannessa sukupolvessa.

Toukokuun alussa ovet avattiin uudelleen.

– Tutut asiakkaat ovat kaikki tulleet takaisin. Aamulla istuvat samat papat täällä kahvilla kuin aina ennenkin, Valli iloitsee.

Viralliselta nimeltään Kukonlinna oy ei enää virallisesti ole Esso, mutta monien mielissä nimikin pysyy, ja rakkaalla lapsella niitä on monta.

– Siitä ei mihinkään pääse. On sanottu, että tulkaa katsomaan retro-Essoa. Kaikki rekkakuskeista mopopoikiin tämän tuntevat Esson baarina, Valli hymyilee.

Tämä tuntuu olevan heille sellainen toinen koti.

Huoltamoyrittäjä Susanna Valli

Asema on avoinna joka päivä aamuviidestä iltayhdeksään. Tarjolla on aamiaista, joka vaihtuu lounaaseen, ja illaksi pikkusuolaisiin.

Remonttiakin tehdään, muun muassa entisten bensamittareiden katokseen. Ilman ja veden lisäksi autoon saa jatkossa sähköäkin.

– Hypättiin kerralla tälle vihreälle linjalle, kun ei ole enää polttoainemyyntiä, Valli sanoo.

Investointi on merkittävä.

– Hybridilaite maksaa neljä, viisi tonnia, sähkölatauspaikka kymppitonneja. Energiavirastosta haettiin tukea, siitä voi saada jonkun kymppitonnin, mutta jos ei saa, on maksettava vain itse.

Vanhojen autojen harrastajatkin löysivät nopeasti takaisin Kukonkoivuun. Päijät-Hämeen Mobilistien mukaan arki-iltojen ajelu- ja tapaamiskohteita on toivottu lisää, joten yhteisö aloittaa kokoontumiset huoltoasemalla keskiviikkoiltaisin kello 17 jälkeen.

Esson kiinniolon taustalla oli inhimillinen tragedia. Valli jäi alkutalvesta leskeksi.

– Vähän aikaa kelasin seiniä ympärillä, ja mietin, että eiköhän tästä lähdetä töihin.

– Tämä on ollut kyllä ihan sellainen pelastus, että saa muuta tekemistä. Mielettömän ihanaa, että asiakkaat ovat olleet niin tyytyväisiä, Valli sanoo.

Kuin vahvistukseksi yksi asiakas kävelee ovesta sisään ja huikkaa ”Hieno homma että täällä on taas toimintaa!”.

Aamuvarhaisella istuntoonsa saapuva äijävaltainen kahvipöytien parlamentti käy Essolla läpi puhuttavat aiheet laidasta laitaan.

– Tämä tuntuu olevan heille sellainen toinen koti, sanoo Valli, joka kertoo itsekin asemalla vilistäneensä pikkunaperosta asti.