Pallagen ei etsikään malmeja Päijät-Hämeestä

Pallagenin kiinnostus kohdistui erityisesti Kalkkisten läheisyyteen. Juha Peurala

Seutu4

Pallagen oy on päättänyt perua malminetsintävarausilmoituksensa Asikkalan, Heinolan ja Sysmän alueilla. Perumisesta tiedottivat sosiaalisessa mediassa Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka ja Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen.

Sekä Ikola-Norrbacka että Parkkonen olivat saaneet sähköpostia Pallagenin toimitusjohtajalta Andrew Daceylta. Viestissä kirjoitetaan, että yhtiö on saanut tietää, että varausilmoituksesta on jätetty useita valituksia hallinto-oikeuteen.

– Emme ole saaneet vielä yksityiskohtaisempaa tietoa valituksista, emmekä siksi voi ottaa kantaa sellaisenaan mihinkään taustalla olevaan perusteluun. Kuitenkin, olemme ilmoittaneet Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle, ettemme kiistä mitään valituksia, riippumatta niissä käytettyjen perustelujen oikeellisuudesta.

– Näin ollen, Tukes on tänään vahvistanut meille, että varausilmoitushakemus tullaan perumaan, viestissä todetaan.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto hyväksyi maaliskuun lopussa brittiläistaustaisen Pallagen oy:n varausilmoituksen malminetsintään noin 470 neliökilometrin alueelle. Varaus ei vielä oikeuttanut etsimään malmeja, vaan siihen olisi pitänyt hakea erikseen lupaa.

Pallagenin suunnitelmissa oli tehdä alueella kaivoslain mukaista etsintätyötä, geologista kartoitusta, maaperä- ja moreeninäytteenottoa, vähäistä näytteenottoa alueen kalliopaljastumista sekä korkean resoluution geofysiikan lentomittauksia. Varsinaista malminetsintälupaa Pallagen suunnitteli hakevansa kahden vuoden sisällä. Yhtiö otaksui aiemmin tehtyjen tutkimusten perusteella, että alueella on kuparia, nikkeliä, kobolttia, kultaa, palladiumia, platinaa ja rodiumia.

Kommentoi