Orimattilalainen Toma työskentelee huumekoirana tullissa

Kaksi tavattoman suloista ja lempeännäköistä käyttölinjaista labradorinnoutajaa vastaanottaa iloisesti toimittajan. Nuuhkimisesta ja pökkimisestä ei tahdo tulla loppua. Tällä kertaa Toma ja Riesu eivät kuitenkaan nuuhki tulijaa työkseen vaan vain ilosta uudesta vieraasta.

Arjessa on toisin. Kolmevuotias Toma työskentelee huumekoirana Meritulli Helsingissä. Kesällä kaksi täyttävä Riesu vasta harjoittelee Toman jalanjäljissä omalle uralleen.

Pian seuraan saapuu 10,5-vuotias Pokka, joka suhtautuu ”pentuihin” huomattavasti rauhallisemmin kuin nämä siihen.

Pokka on EVP – eläkkeellä valtion palveluksesta – ja viettää nykyisin ansaittuja eläkepäiviään Toman ja Riesun naapurissa.

– Eläkkeelle jääneet koirat eivät luonnollisestikaan saa enää tulla työpaikalle, joten etsin aluksi Pokalle hoitopaikkaa työvuorojen ajaksi. Lopulta kävi niin, että naapurini ihastuivat Pokkaan, joten se muutti heille kokonaan. Tosin se asuu nykyisin seinänaapurina, joten näen sitä edelleen usein, kertoo koirien isäntä, orimattilalainen Jukka Malinen.

Malinen on ollut aina koiraihminen. Haaveammatti koiranohjaajana syntyi jo alle kouluikäisenä.

– Kävimme Vantaalla kylässä sukulaisilla ja samalla menimme katsomaan lentokoneita Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Lentokoneita enemmän minua kiinnostivat Tullin tarkastajat sekä heidän tullikoiransa. Jo silloin päätin, että haluan ­isona Tullin koiranohjaajaksi.

Askel askeleelta Malinen suuntautui haaveammattiaan kohti. Armeijan hän kävi Kainuun prikaatissa sotakoiraosastolla. 2000-luvun alussa hän aloitti työt Tullin palveluksessa Helsingin Sompasaaressa tavara- ja varastovalvontaryhmässä. Kahdeksan vuotta myöhemmin Maliselle avautui mahdollisuus aloittaa koiranohjaajana.

Malinen korostaa, että koiranohjaajan työ on elämäntapa, jossa työ seuraa kotiin asti. Koirat ovat Malisen seurassa 24/7/365 eli lähes aina.

– Työ on vaatinut omistautumista sekä jatkuvaa kouluttautumista, mutta se on tämän työn suola, kertoo Malinen.

Malinen työskentelee pääsääntöisesti Helsingin satamissa. Työvuorot kuluvat muun muassa terminaaleissa jalkamatkustajien seassa sekä laivakonttien, henkilöautojen ja rekkojen tarkistuksissa. Sen lisäksi voi tulla koti- tai varastoetsintöjä, sillä Tulli tutkii omat tullirikosepäilyksensä.

Niinivuoren kennelissä syntyneet Pokka ja Toma ovat osoittautuneet erinomaisiksi tullikoiriksi.

Savukekätköihin erikoistuneen Pokan paljastamien salakuljetettujen savukkeiden vältetyt maahantuontiverot kipusivat uran aikana 7,5 miljoonaan euroon.

Pokka paljasti ensimmäisen ison salakuljetetun savukelastin – lähes 45 000 kartonkia – vain viikko sen jälkeen, kun se sai työluvan. Puoli vuotta myöhemmin se ilmaisi maakuntakeikallaan 65 000 kartongin lastin.

Huumekoirana työskentelevä Toma puolestaan teki ensimmäisen ilmaisunsa ajoneuvoetsinnässä jo peruskoulutusvaiheessa. Sillä kertaa löytyi rahaa lähes neljännesmiljoona, sillä kätkössä oli mahdollisesti kuljetettu aikaisemmin myös huumausaineita.

Malinen kertoo, että salakuljettajia ei pysty nykyään enää profiloimaan ihmisen ulkonäön, sukupuolen tai iän perusteella. Luvatonta maahantuontia tapahtuu kaikissa ikäluokissa.

– Ja voi karkeasti sanoa, että joka työvuoroon osuu jonkinlainen mätsi, Malinen kertoo.

Ja kun mätsi tulee, löydön tehnyt ilmaisija saa palkinnon. Se on pallo, josta kaikki tullikoirat innostuvat.

Tullin eri toimipisteissä Suomessa työskentelee tällä hetkellä kaikkiaan noin 50 koiraa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut