Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nastolan skeittiparkki rakentuu yhteisön voimalla

Rakokiven skeittiparkin varsinainen rakentaminen käynnistyi toukokuun toisella viikolla. Rakentamisesta vastaavan Suomen Skeittibetonin oranssipaitaisia työmiehiä näkyy alueella aina kesäkuun lopulle asti, jolloin parkin on tarkoitus valmistua.

Betoninen skeittiparkki rakentuu Rakokiven urheilukeskuksen katsomon taakse, parkkipaikan reunalle. Puisto tarjoaa mahdollisuuden skeittaukseen, BMX-pyöräilyyn ja skuuttaukseen.

Skeittiparkin on tilannut Nastola-seura. Sen ovat suunnitelleet paikalliset harrastajat, minkä pohjalta Suomen Skeittibetoni toteuttaa parkin, harrastajien toiveiden mukaisesti. Toiminnanjohtaja Juuso Aallon lisäksi rakennustyömaalla työskentelee parhaillaan viisi muuta skeittaritaustaista työmiestä.

– Skeittaritausta on työntekijän ykköskriteereitä, sillä kun on ymmärrys lajista ja sen piirteistä, saadaan aikaan hyvää jälkeä. Tätä hommaa tehdään vähän niin kuin itselle tehtäisiin, vuodesta 2013 lähtien työkseen betonisia skeittiparkkeja toteuttanut Aalto sanoo.

Skeittiparkki rakentuu kahteen tasoon, Aalto kertoo.

– Molempiin päätyihin tulee kaaret ja liuskoja vauhdinottoon. Lisäksi rakennetaan pyramidin kulma, jossa voi tehdä temppuja sekä skeitattavia laitteita ja penkkejä, joita pitkin pystyy liukumaan.

Skeittiparkin rakentaminen eroaa nykyrakentamisesta aika tavalla, sillä käsityön osuus toteutuksessa on yllättävänkin iso.

– Jotta saadaan uniikki ja monimuotoinen skeittiparkki, se muotitetaan, raudoitetaan ja valetaan käsin paikan päällä. Se vaatii ammattitaitoa ja monien vuosien kokemusta alalta, Juuso Aalto taustoittaa.

Kesäkuun lopulla Aallon tiimi pääsee suorittamaan skeittiparkin lopputarkastuksen, mitenkäs muuten kuin skeittaamalla.

– Juu, kyllä se pitää itse ensin tarkistaa, että mikä on mennyt hyvin ja mikä erittäin hyvin, Aalto tuumaa hymyillen.

Kun puiston varsinaiset rakennustyöt on saatu maaliin, alkaa maisemointi ja loppuviimeistelytyöt, jotka tehdään talkoovoimin.

– Skeittiparkin oheen rakentuu myös oleskelutilaa ja graffitiseiniä. Koska nuoret hengailevat alueella tälläkin hetkellä, niin tässä reagoidaan siihenkin tarpeeseen, kertoo Sini Ojala Nastola-seurasta.

Puiston maa-alue on saatu käyttöön Lahden kaupungilta ja aluejohtokunnalta on hankkeelle saatu tukea myös projektin suunnitteluvaiheeseen. Päijänne-Leaderin Heimohautomon Joonas Karhinen on myös ollut isossa roolissa ja apuna hankkeessa.

Valtuustoaloitteesta liikkeelle lähtenyt idea skeittiparkista sai taakseen Nastola-seuran, joka oli luonteva yhteisöllinen toimija hallinnoimaan hanketta.

– Nastola-seura innostui ajatuksesta, koska tällä pyritään edistämään nuorten hyvinvointia ja ehkäisemään syrjäytymistä. Onhan tämä tietenkin ollut melkoinen rutistus ja vaatinut paljon tietoa ja taitoa sekä byrokratian rattaissa pyörimistä. Sadoista näkymättömistä talkootyötunneista puhumattakaan.

– Kolme vuotta on hanketta puuhattu, täysin vapaaehtoisvoimin. On mahtava nähdä nyt kesällä, miten tämä yhteisvoimin tehty työ palkitaan oman paikkakunnan nuorten lisääntyvänä hyvinvointina, Sini Ojala iloitsee.

Skeittiparkkihanke mahdollistui Etpähä ry:n leader-rahoituksen avulla ja sen lisäksi on saatu lahjoituksia sekä yhteisöiltä että yksityiseltä puolelta.

– Usko kantoi ja se kannatti!, toteaa hanketta alusta asti ideoimassa ollut Jouni Kaikkonen ja jatkaa:

– Vielä mahtuu mahdollistajia mukaan hankkeeseen – kaikki hankkeeseen osoitetut lahjoitukset käytetään paikallisten nuorten viihtyvyyden lisäämiseksi.

Lahjoittajat ja yhteistyökumppanit saavat nimensä esiin skeittiparkkiin tuleviin kaiverrettuihin laattoihin.