Pääkirjoitus: Nyt kannattaa äänestää ennakkoon

Kuntavaalien ennakkoäänestyspaikkojen ovet avautuivat viikko sitten ja samalla alkoi loppukiri kohti varsinaista vaalipäivää, joka on siis sunnuntai 13. kesäkuuta.

On helppo ennustaa, että ennakkoäänestäminen on tällä kertaa vilkkaampaa kuin neljä vuotta sitten, sillä varsinaisena vaalipäivänä 13. kesäkuuta monet ovat jo kesälomilla. Myös koronavaaran takia ennakkoäänestykselle povattu menestystä, sillä pidemmälle ajalle ajoittuva ennakkoäänestys mahdollistaa todennäköisesti varsinaista vaalipäivää väljemmän äänestämisen.

Lisäksi ennakkoäänestysaikaa pidennettiin vaalien siirtämisen yhteydessä kahteen viikkoon. Ennakkoon äänestäminen ei ole nykytilanteessa ollenkaan hassumpi ratkaisu, sillä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alue on tunnetusti ollut viime viikot valtakunnan synkintä korona-aluetta. Onneksi kuitenkin rokotukset etenevät täällä hyvällä vauhdilla.

Kunnallisalan kehittämissäätiön keväinen mittaus kertoi, että 60 prosenttia äänioikeutetuista aikoo varmasti äänestää näissä vaaleissa. On todettu, että etukäteisgallup aktiivisuudesta on yleensä pitänyt aika hyvin paikkansa. Tämä tarkoit­tai­si jopa sitä, että uurnilla kävisi hieman enemmän väkeä kuin neljä vuotta sitten, jolloin äänestysprosentti oli 58,9.

Tällä kertaa äänestäjien on ehkä pitänyt nähdä vähän enemmän vaivaa ehdokkaan löytääkseen. Helsingin Sanomien gallupin mukaan yli kolmannes äänestäjistä pitää valinnassa tärkeänä puoluetta, runsas viidennes henkilöä. Ja kuntavaaleissa äänestetään usein tut­tua ehdokasta.

Me kaikki äänioikeutetut olemme tärkeän ja harkintaa ansaitsevan valinnan edessä: nyt valittavat valtuutetut päättävät asioista, jotka vaikuttavat suoraan arkeemme paikallisesti. Jos vielä et ole omaa ehdokastasi löytänyt, seuraa keskustelua verkossa ja lehdissä, käytä apunasi vaalikonetta ja äänestä itsellesi sopivaa ehdokasta.

Ja muista koronaturvallisuus äänestyspaikallakin.

Kommentoi