Lukijalta: Hyvät yritykset ovat kunnan voimavara

Lauantaina 29.5. vietettiin Suomen Yrittäjien lanseeraamaa lähilauantaita. Päivän teemoina ovat: osta pieneltä ja osta läheltä. Se on hyvä periaate meille jokaiselle.

Kun kunta tekee julkisia hankintoja, niin valintakriteerinä ei kuitenkaan voi olla pelkästään pienuus ja läheisyys. Toimittajayrityksen pitää olla kilpailukykyinen myös muuten.

Useimmilla aloilla, ainakin isommissa kunnissa, toimii monta pientä yritystä samalla toimialalla, eikä kunta hankinnoillaan saisi vääristää markkinoita.

Kun kunta tekee hankintoja, niin kunnan tulee arvioida myös yrityksen luotettavuutta yhteistyökumppanina ja toimittajana. Siinä auttavat tilinpäätöksen tunnusluvut.

Osakeyhtiöistä nämä keskeiset tunnuslukutiedot ovat helposti saatavilla veloituksetta ja henkilöyhtiöiden osalta maksullisista palveluista.

Joillakin kunnilla on käytössä myös erityisiä hankintasovelluksia, joihin tarjouksen tekijät itse toimittavat julkisyhteisön vaatimat tiedot hankintaan liittyen.

Kun kunta tekee hankintoja, niin kunnan tulee arvioida myös yrityksen luotettavuutta yhteistyö­kumppanina ja toimittajana.

Mikäli kunta tekee hankintoja yrityksiltä, joiden taloudellinen tilanne on jo erityisen huono, se sotkee markkinoita.

Keskeisiä tunnuslukuja tämän arvioimiseen ovat muun muassa, onko yrityksellä omaa pääomaa, maksuvalmiutta kuvaavat tunnusluvut (quick ratio ja current ratio) sekä omavaraisuusaste.

Kunnan tulee hankintaa tehdessään etukäteen varmistua, että valittavalla toimittajalla on tappionsietokykyä sekä kykyä selviytyä sitoumuksistaan pitkällä tähtäimellä.

Meille yksityishenkilöille ostaminen on helpompaa. Ei välttämättä tarvitse tietää myyjästä kaikkia asioita.

Jokaisella ostopäätöksellä meillä on mahdollisuus auttaa suomalaista yhteiskuntaa ja tukea paikallisia yrittäjiä, kun päätämme oikein.

Osta pieneltä ja läheltä!

Kari Jarvansalo

HHJ PJ, kuntavaaliehdokas (kd. sit.)

Asikkala

Kommentoi