Nastopoli lakitti viimeiset ylioppilaansa

Gaudeamus Igitur kajahti toiseksi viimeistä kertaa, kun Nastopolin lukion viimeiset ylioppilaat painoivat valkolakin päähänsä. Heidän jälkeensä ylioppilaiksi julistettiin vielä 27 aikuislinjan opiskelijaa. Tanja Rautavirta

Tanja Rautavirta

Nastopolin lukiossa vietettiin lauantaina viimeistä ylioppilasjuhlaa kiitollisissa, mutta myös haikeissa tunnelmissa. Valmistuvat ylioppilaat oli alueen koronarajoituksia ja -suosituksia noudattaen jaettu kahteen ryhmään. Valkolakin sai painaa päähänsä ensin 31 Nastopolin lukion ylioppilasta ja sen jälkeen aikuislinjan 27 ylioppilasta.

Juhlassa ei ollut paikalla yleisöä, ainoastaan ylioppilaat ja opettajat. Tilaisuus striimattiin, jotta tuoreiden ylioppilaiden läheiset pääsivät juhlatunnelmaan kodeistaan käsin. Nastopolin juhlan jälkeen ylioppilaat siirtyivät vielä Nastolan sankarihaudoille, jossa jokainen ylioppilas jätti sankarihaudoille ruusun.

Juhlatilaisuuden avauspuheessa Nastopolin lukion apulaisrehtori ja opinto-ohjaaja Pilvi Pulkkinen kiitti jokaista Nastopolissa opettanutta ja opiskellutta sekä totesi kaikkien voivan olla ylpeitä siitä, että ovat olleet osa Nastopolin tarinaa.

Lahden lyseon ja Nastopolin lukion rehtori Tero Matkaniemi totesi omassa puheessaan lukioissa tehtävän työtä jatkuvan muutoksen alla, joka näkyy myös lukioverkoston harvenemisena, kuten Nastopolin tapauksessa.

Hän omisti puheessaan Nastopolin lukion viimeisen ylioppilasjuhlan paitsi tuoreille ylioppilaille, myös kaikille aiemmin Nastolassa lukionsa suorittaneille, heidän kotijoukoilleen sekä lukion koko henkilökunnalle:

– Jokainen teistä on tehnyt työtä kotiseutunsa hyväksi, Matkaniemi päätti puheensa.

On ollut suuri kunnia jakaa lukiotaival juuri teidän kanssanne ja valmistua Nastopolin lukion viimeisinä ylioppilaina.

Ylioppilas Aleksiina Utela

Ylioppilaiden puheen pitivät Aleksiina Utela ja Anniina Haapala. Molemmat totesivat viimeisen vuoden olleen koronaviruksen aiheuttamien olosuhteiden myötä tavallista haastavampi, mutta pienen lukion tarjonneen hyvää ja yksilöllistä opetusta ja yhteisöllisyyttä haastavissakin oloissa.

Molemmat antoivat kiitoksensa opiskelijoitaan vahvasti tukeneille ja eteenpäin vieneille opettajille, jotka jaksoivat uskoa oppilaiden unelmiin yhdessä heidän kanssaan.

– On ollut suuri kunnia jakaa lukiotaival juuri teidän kanssanne ja valmistua Nastopolin lukion viimeisinä ylioppilaina, Eveliina Utela päätti oman puheensa kiittäen myös opiskelutovereitaan.

Urheilun perässä uudelle paikkakunnalle muuttanut Anniina Haapala totesi omassa puheessaan pienen koulun olleen suuri etu monelle.

– Nastopolissa opettajat tunsivat opiskelijat ja luottivat heihin. Kaikki merkitsivät toisilleen jotakin. Opetuksen lisäksi opettajan suuri tehtävä on ollut myös kasvattaa meitä, Haapala kiitteli.

Pitkään Nastopolissa opettanut, kemian ja matematiikan lehtori Virpi Poikolainen toimi Nastopolissa myös valmistuvien ryhmänohjaajana.

– Tosi haikeat fiilikset. Nastopoli on ollut ihan unelma työpaikka, kaikki opiskelijat ovat olleet aivan ihania. Täällä on saanut kasvattaa hienoja nuoria aikuisia omien aineiden opettamisen lisäksi, Poikolainen vahvisti juhlassa kuultuja puheenvuoroja.

Nastopolin tekniikkalukion rehtoriksi vuonna 1994 valittu Reijo Pöyhönen oli kutsuttu viimeiseen ylioppilasjuhlaan kunniavieraana. Vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi Pöyhönen ei kuitenkaan päässyt paikalle.

Pöyhösen aikana ja työn tuloksena perustettiin tekniikkalinja Nastopolin lukioon. Pöyhönen rakensi myös yhteistyöverkoston Nastolan teollisuuden ja ammatillisen koulutuksen kanssa, aloitti yhteistyön pienten lukioiden monipuolisten kieliopintojen mahdollistamiseksi Orimattilan Erkko-lukion ja Hollolan lukion kanssa ja kehitti toimintaa muutenkin monipuolisesti.

1.8.2016 alkaen Nastopolin lukio siirtyi Lahden kaupungin lukioksi ja Lahden lyseon rehtori toimi siitä lähtien myös Nastopolin lukion rehtorina. Joulukuussa 2018 Lahden valtuusto päätti lakkauttaa Nastopolin lukion.

– Tietynlainen haikeushan tässä on, kun siihen satsattiin energiaa ja rahaa ja saatiin lukiosta varsin hyvin toimiva, totesi puhelimitse tavoitettu Pöyhönen.

– Nyt Nastopolista valmistuneille toivotan ennen kaikkea elämäniloa. Ja muistakaa että, jokainen teistä rakentaa oman elämänsä itse. Ja koska tykkään remontteeraamisesta, niin sanon, että rakennuksella pitää olla hyvä perusta, jotta siitä tulee hyvä. Se on nyt osittain tehty, hän evästi uusia ylioppilaita.

Juttua muutettu 9.6.2021 klo 12.34. Oikaistu Aleksiina Utelan nimi.

Kommentoi