Hollolalainen "tie on kaavassa, mutta sitä ei ole rakennettu”

Norolantiellä pitkään asuneet Tauno Lainio ja Arvo Lehtonen haluavat muutosta Norolantien kuntoon. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

Norolantie syntyi, kun alueelle tuli talonrakentajia ja asukkaita.

– 1945 on tehty ensimmäinen talo. Siitä on kulunut 75 vuotta, mutta varsinaista tientekoa ei ole koskaan tehty. Nyt tässä on 31 taloutta ja noin 90 asukasta, Norolantien varressa asuva Arvo Lehtonen kertoo.

Lehtosen mukaan tien kunto ja käyttökelpoisuus ovat säiden armoilla.

– Ojanpohja on tietä korkeammalla ja toisinaan tässä on vaikeuksia kulkea. Sateisilla ilmoilla tulee pyykkiä, kun kuraa on paljon.

Hollolan kunta on vastannut kadun kunnossapidosta.

– Kun aurausta tarvitaan, se tapahtuu. Joskus myös tietä lanataan. Peruskunto kun on mitä on, se ei koskaan ole kovin hyvä. Tässä oli hyvin surkea tapaus, kun äiti työsi lastenvaunuja kuravellissä, harmittelee Lehtonen.

Norolantiellä asuvia nykytilanne ei miellytä.

– Tässä on kyläläisten kanssa ollut puhetta, että olemme toisarvoisessa asemassa. Usein taloa tehdessä tehdään ensin tie, ja sen jälkeen aletaan rakentaa, mutta tässä on käynyt päinvastoin, Lehtonen tuumaa.

– Norolantie olisi nykyaikainen, jos siihen tehtäisiin ojat ja asfalti. Tästä on valitettu jo kauan, mutta eurot tuppaavat menemään muualle.

Tilanteeseen on mahdollisesti tulossa muutos.

– Norolantie on kaavassa, mutta sitä ei ole kaduksi rakennettu. Tänä vuonna on tarkoituksena laittaa suunnitteluun katu ja hulevesien hallinta. Suunnittelutoimeksiantoa ei ole vielä, mutta se on tarkoitus tehdä lähipäivinä, Hollolan kunnan kuntatekniikan päällikkö Sauli Tiensuu kertoo.

Suunnitelman toteutuminen riippuu poliitikoista.

– Suunnitelma esitetään talousarvioon toteutettavaksi. Kunnanhallituksessa talousarvio hyväksytään vuoden lopussa. Sen mukaan määräytyy, onko projekti toteutettavissa ensi vuonna vai myöhemmin, Tiensuu sanoo.

Norolantie todennäköisesti asfaltoidaan, jos suunnitelma toteutuu.

– Tyypillisesti katu tehdään aluksi murskepintaiseksi ja päällystetään myöhemmin. Tässä kohteessa en osaa varmaksi sanoa, koska yleensä on kyse uudisrakennuskohteista, jotka päällystetään muutaman vuoden päästä. Voi olla, että tässä tapauksessa tie päällystetään samalla, koska alue on jo rakennettu, Tiensuu arvioi.

Kommentoi