”Kova hyppy eteenpäin” – Hilkka Kemppi keräsi Asikkalan suurimman äänisaaliin

Hilkka Kempin mukaan kampanjointi oli korona-aikaan poikkeavaa, mutta hänelle jäi kuitenkin kuntavaaleista hyvä fiilis. Elena Liseytseva

Tuomas Räihä

Kuntavaalien ylivoimaiseksi äänikuningattareksi nousi Asikkalassa keskustan kansanedustaja ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi. Hän sai vaaleissa 438 ääntä, joka on 11,1 prosenttia koko Asikkalan äänipotista ja 175 ääntä enemmän kuin neljä vuotta sitten. Kemppi on tulokseen luonnollisestikin tyytyväinen.

– Tuli kova hyppy eteenpäin. Olen nöyrästi kiitollinen niistä kaikista äänistä. Jos tuon väen laittaa jonoon, niin se on aika pitkä jono, ja suhteessa tämän kunnan asukasmäärään kova määrä kyllä.

Hyvä henkilökohtainen tulos ei ollut Kempille itsestäänselvyys.

– Tämä vaali jännitti erityisesti, kun olen valtuuston puheenjohtajana kantanut vastuuta, ja nyt mitattiin se, onko tehty oikeita päätöksiä vai ei. Selkänoja jatkuu tehdä politiikkaa jatkossakin.

Myös keskustan vaalitulos Asikkalassa lämmittää Kempin mieltä.

– Keskustalle vaalivoitto oli iso juttu. Uskon, että se kertoo siitä, että meillä oli tosi monipuolinen lista. Oli valtavasti asiantuntijuutta eri osa-alueilta. Hyviä tyyppiä oli ehdolla ja se näkyy lopputuloksessa. Saimme kaksi paikkaa lisää, mikä on hieno homma.

Nyt ­mitattiin se, onko tehty oikeita ­päätöksiä vai ei.

Äänikuningatar Hilkka Kemppi

Korona-aikaan vaalien kampanjointi oli erilaista kuin aikaisemmin, kun kokoontumista ja sitä kautta henkilökohtaisia tapaamisia äänestäjien kanssa oli rajoitettu.

– Toisaalta, kun ihmiset eivät ole saaneet kokoontua, niin kun minäkin paljon kävelin lastenrattaiden kanssa Asikkalassa, niin kaikki vastaantulijat, jotka halusivat jutella, olivat tosi innoissaan pienistäkin tapaamisista, Kemppi kertoo.

Hän ei osaa sanoa, millainen vaikutus koronalla oli vaalitulokseen tai kampanjointiin ylipäänsä. Häntä itseään kuitenkin harmittaa, että kohtaamiset ja kasvokkain tapahtuva keskustelu ihmisten kanssa jäivät nyt totuttua vähemmäksi.

– Kyllä minulla jäi kuitenkin hyvä fiilis näistä kuntavaaleista. Onneksi meilläkin avautui puolueiden sopimukset ja aluehallintoviraston rajoitukset ihan viimeisinä kampanjapäivinä, niin saimme varsinaiseen vaalipäivään mennessä olla teltan kanssa esillä ja jutella ihmisille. Heillä oli kova tarve käydä jutulla. Seisoimme tuntikaupalla kaupan edessä ja väkeä kyllä riitti.

Tulevan valtuuston kokoonpanoa Kemppi katsoo tyytyväisenä.

– Odotan tosi innolla yhteistyötä kaikkien kanssa. On uusia, mikä on aina hyvä, kun tulee uusia ajatuksia, ideoita ja intoa. Sitten on myös kokemusta, heitäkin, jotka ovat olleet tosi pitkään valtuutettuina. Näyttää varsin hyvältä.

Vaalitulosta hän ei pidä yllättävänä, vaikka niin jossain uutisoitiinkin.

– Asikkalan valtasuhteet palasivat aika lailla siihen aikaan ennen kotikunta-ryhmää. Minä en pidä kauhean yllättävänä tätä lopputulosta. Olen tyytyväinen tulokseen, mutta minun mielestäni palattiin pitkälti niihin valtasuhteisiin, missä on oltu aiemminkin.

Se on varmaa, että tekemistä riittää tulevaisuudessakin. Kemppi luettelee tulevan valtuuston tärkeiksi asioiksi muun muassa sote-uudistuksen, Asikkalan elinvoiman kasvattamisen ja uuden kuntastrategian tekemisen. Hän toteaa, että uusilla valtuutetuilla on nyt kaikissa kunnissa näytön paikka matalan äänestysinnon jälkeen.

– Se tarkoittaa sitä, että valtuutettujen pitää tehdä jokaisessa kunnassa työtä sen eteen, että meihin luotetaan, ja että kunnanvaltuustot toimivat demokratia kivijalkoina. Se ei ole helppo työ varmastikaan yhdellekään valtuutetulle, mutta uskon, että pystymme siihen kyllä, kunhan yhdessä teemme, Kemppi päättää.

Kommentoi