Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljä Ruusua palaa lavoille Nastolan Taarastissa

Keväällä Ilkka Alanko kärsi vieroitusoireista.

– Oli niin kova tarve soittaa, että keräsimme tämän Salossa, Espoossa ja Joensuussa asuvan porukkamme Helsingin treenikämpälle, vaikkei tulevista keikoista ollut mitään tietoa. Halusimme päästä vain kokemaan soittamisen ilon.

Viime vuonna Neljä Ruusua heitti kokonaiset kahdeksan keikkaa, viimeisimmän syyskuussa Helsingissä. Tämän vuoden keikkakesä käynnistyy Nastolan taidekeskus Taarastista.

– Sitten on pistokeikka Kajaanissa, ja sieltä menemme Kouvolaan. Vaatiihan se melkoista organisointia, kun hajallaan asuva bändi lähtee soittamaan näin toisistaan erillään oleviin paikkoihin, mutta kyllä me innolla menemme!

Viimeksi Neljä Ruusua esiintyi Lahdessa Sibeliustalossa itsenäisyyspäivänä 2019.

On bändillä ollut pidempiäkin taukoja. Vuosina 2007–11 se oli kokonaan telakalla.

– Silloin oli henkilökohtaisia ongelmia ja muuta…Ratkaisu viheltää peli poikki oli oikea mutta radikaali, koska olimme kasvaneet tähän bändiin.

Sitten yhtyeen kotikaupungin Joensuun Ilosaarirock täytti 40 vuotta. Se kutsui Neljä Ruusua sekä Ilkan Ismo-veljen Sielun Veljet pääesiintyjikseen.

– Tapasimme silloin toisemme muutaman vuoden tauon jälkeen. Yhdessä soittaminen alkoi tuntua taas hyvältä. Tuo palo onkin sitten kestänyt näihin päiviin asti, yli korona-ajan!

Poppari paljastaa sivulauseessa poteneensa koronan itsekin, eikä lievänä.

– Ei tarvinnut sairaalaan lähteä, mutta onhan se hurjaa, kun lämpö pysyy kymmenisen päivää siellä 39–40 asteessa. Onneksi muu perheeni pysyi terveenä, eikä jälkitautia jäänyt.

Korona, kesän helleputket ja Elokapina-liike ovat jälleen nostaneet ympäristökysymykset esiin. Alanko on laulanut useaan otteeseen luonnonsuojelusta, esimerkkinä parin vuoden takainen laulu Meidän maa.

– En ole poliittisesti aktiivinen, mutta arvostan ihmisiä, jotka haluavat tehdä Suomesta ja maailmasta paremman paikan. Yritän itse kertoa näistä asioista biiseissäni, ja olen ilokseni havainnut, etteivät sanat ole menneet kuuroille korville. Myös tulevalla levyllämme on ilmastonmuutosta käsittelevä biisi, Ilkka Alanko kertoo.

– Jos hyvin käy, se levy ilmestyy jo tämän vuoden puolella.

Ensi vuonna Neljä Ruusua täyttää 40 vuotta.

– Tavoistamme poiketen tulemme juhlistamaan tätä! Emme ole aiemmin kehdanneet hehkuttaa näitä merkkipaaluja, mutta 40 vuotta on jo niin absurdi luku, että eihän siinä ole mitään järkeä!

Neljä Ruusua esiintyy Taidekeskus Taarastin ulkolavalla sunnuntaina 4.7.