Nastola-mitalit jaettiin Ilpo Kaikkoselle, Kalevi ”Kerberos” Laalolle ja Kalevi Laaksoselle

Ilpo Kaikkonen, Kalevi Laalo ja Kalevi Laaksonen ovat tuoreita vuoden 2021 Nastola-mitalisteja. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

– Koronan takia on jäänyt jakamatta kahden vuoden osalta Nastola-mitalit ja kunniakirjat. Nyt lopulta pääsimme järjestämään tilaisuuden, jossa voidaan tehdä tämä niiden arvon mukaisesti, avasi Nastolan aluejohtokunnan puheenjohtaja Rauli Grönroos. Tunnustukset jaettiin Taidekeskus Taarastin ulkokatsomossa 22.6. Vuoden 2021 erityisteemana olivat ympäristöasiat ja niihin vaikuttaminen.

– Aluejohtokunnalle on annettu mahdollisuus jakaa tunnustuksia alueen hyväksi tehdystä työstä. Niin on tehty joka vuosi, jatkoi osallisuuskoordinaattori Tia Mäkinen.

Laulaja-lauluntekijä Ilpo Kaikkonen on tehnyt Nastolan aluetta valtakunnallisesti tunnetuksi musiikin avulla vuosien ajan. Kaikkosen viimeisin julkaisu Tuhat tarinaa kertoo kotiseuturakkaudesta Nastolaa kohtaan. Kappaleen musiikkivideo on kuvattu Nastolan Aurinkolinnassa.

– Aluejohtokunta halusi myöntää sinulle mitalin musiikistasi. Sinun laulusi koskettavat usein meitä suomalaisia, onnitteli Mäkinen.

Kaikkoselle nastolalaisuus merkitsee ennen kaikkea yhteisöllisyyttä.

– Täällä on paljon mukavia tuttuja ja ystäviä paikalla, ja siitä kumpuavaa turvallisuudentunnetta. Kotiseudun tuntee kuin omat taskunsa. Tälläkin lavalla on joskus esiinnytty ja pikkupoikana Rautalankafestareilla tanssittu rautalangan tahtiin. Nastolassa on kaunis luonto ja monta asiaa, joista saa ammennettua niin säveliä kuin tekstilauseitakin, Kaikkonen sanoi tutulla lavalla.

Ilpo Kaikkonen musisoi Taarastin ulkolavalla tunnustustenjakotilaisuuden päätteeksi. Antti Hartikainen

Kalevi Laalo eli Kerberos on tehnyt Nastolaa tunnetuksi tuottaen lukuisia pila- ja päivän piirroksia sanomalehtiin. Tuhansien piirrosten joukkoon mahtuu useita Nastola-aiheisia teoksia. Piirrosten lisäksi viestinnän ammattilaiselta on syntynyt useita tietokirjoja, kuten Harvardin yliopiston kirjastoon päätynyt Nastolan Teollisuusryhmän historiaa käsittelevä teos Tehtaassa ja valtateille.

– Minä olen hyvin vähän aikaa piirtänyt, vuonna 1963 ensimmäisen. Kansan Lehti oli lehti, Laalo veisteli palkinnonjakotilaisuudessa.

Yksi Laalon tuoreimmista taidonnäytteistä on Petteri Orpoa käsittelevä piirros, jossa Orpoa työnnetään kohti leikkaussalia. Orpo sanoo: ”Muistakin, että sydän on oikealla puolella.”

Kolmannen mitalin sai Kalevi Laaksonen, joka on vaikuttanut Nastolan alueen ympäristösiisteyteen. Hän on tehnyt uran myös Nastolan Yrityspalvelu oy:n toimitusjohtajana.

– Kun kerään roskat pois ja vien sinne, minne ne kuuluvat, tulee siitä itselle hyvä mieli ja monelle muullekin.

Kommentoi