Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huonosta jätehuollosta seurasi rottaongelma Asikkalassa

Asikkalassa on 1 500 kiinteistöä, jotka eivät kuulu järjestetyn jätehuollon piiriin. Joukossa on mökkiläisiä ja vakiasukkaita.

– Ehdottoman tärkeää olisi, että jokainen kiinteistö kuuluisi kiinteistökohtaisen jätehuollon piiriin niin kuin meidän jätehuoltomääräyksemme velvoittavat, Asikkalan ympäristönsuojelusihteeri Terhi Ahava painottaa.

Toimivan jätehuollon tärkeys on noussut Asikkalassa esiin rottaongelman seurauksena.

– Vääksyn taajama-­alueella on asuinalue, missä rotta­yhdyskunta on päässyt kasvamaan villisti. Ne aiheuttavat kovasti huolta ja harmia asukkaissa. Rotat villiintyvät nimenomaan siitä, että jätehuolto ei ole kunnossa ja ruokaa on tarjolla, Ahava harmittelee.

– Kompostien ja biojätteiden on syytä olla tiiviitä ja hyvin hoidettuja. Jos ei kompostoi eikä ole biojätettä, niin sekajätteen kanssa pitää olla tarkkana. Se houkuttelee tuholaisia, jos jätehuolto ei ole kunnossa, ja taudit voivat mahdollisesti päästä leviämään.

Jätehuolto kokonaisuudessaan on tärkeä ympäristöteko, Ahava alleviivaa.

Laitetaan roskat ­oikeisiin paikkoihin. Silloin roskat eivät ole enää roskia.

Ympäristösihteeri Terhi Ahava

– Jätteenkierrätys ja jätteiden oikeanlainen hävittäminen ovat ympäristönsuojelua parhaimmillaan. Asikkalassa on kierrätysasema Vehkoossa. Se on kesäaikaan kolmena päivänä viikossa auki. Sinne voi viedä puutarhajätteitä, sähköelektroniikkaromua ja kaikkea kotitalousjätettä. Se on helposti saavutettavissa, eikä tarvitse lähteä Lahteen asti, vinkkaa Ahava.

Puutarhajätteen loppusijoittaminen väärään paikkaan on yleinen ongelma.

– Puutarhajäte kuuluu jätehuoltoon, sitä ei pidä vain jättää johonkin metsään. Siellä voivat lähteä haitalliset vieraslajit ja kasvitaudit leviämään. Jätteiden oikeanlainen käsittely, lajittelu ja kierrätys on äärimmäisen tärkeää.

Kierrättämällä muutetaan roskat hyödyllisiksi materiaaleiksi.

– Jokaisessa kiinteistössä pitää tällä hetkellä olla vähintään seka- ja energiajäte. Toivottavasti tulevaisuudessa myös enemmän, mutta nämä ovat nykyiset minimivaatimukset. Laitetaan roskat oikeisiin paikkoihin. Silloin roskat eivät ole enää roskia, vaan niistä tulee materiaalia, jota voidaan hyödyntää uusissa tavaroissa tai energiana, Ahava tietää.

– Jätteitä ei pidä itse polttaa, koska siitä voi syntyä haitallisia ja terveydelle vaarallisia kaasuja, eikä roskaa silloin hyödynnetä mitenkään. Saamme sähköä alueelle, jos jätteet menevät esimerkiksi Kymijärven laitokselle. Siksi jätteen oikeanlainen käsittely on tärkeää.

Ahavan mukaan jätehuoltoteemoja on tarkoitus nostaa esille kunnan somessa ja nettisivuilla.

– Asikkalassa käynnistyy data-ser-keräyskampanja. Meillä on keräyspiste nuorten työpajalla, joka sopii tietokoneille, puhelimille ja tietoturvallisesti hävitettäville sähkö- ja elektroniikkaromulle. Keräyslaatikkoon tietokoneita tai muuta elektroniikkaa vieneiden kesken arvotaan palkintoja.