Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalassa puitiin matkailunäkymiä – Paneelikeskustelussa nousivat esille luonto ja korona

Majakkapaviljongilla pidettiin 7.7. matkailuaiheinen paneeli, johon osallistui myös Suomen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.).

– Luontomatkailu on kasvanut räjähdysmäisesti. Meidän nettisivuillamme suurin osa hauista liittyvät luontoon ja vesistöön. Vahvuutemme ovat tulleet entistä enemmän ajankohtaisiksi. Ruuhkattomuus, saavutettavuus ja vastuullisuus ovat hot, Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman avasi koronan vaikutuksia matkailuun.

Saman on huomannut Iso-Naappilan loman toimitusjohtaja Katja Riihilahti.

– Kysyimme asiakkailta, mitä he oikeasti haluavat. Tulimme siihen tulokseen, että kestävään matkailuun kannattaa panostaa. Kestävä matkailu ei tarkoita pelkästään kierrättämistä, vaan se tarkoittaa kaikkea sitä, miten me sitoudumme ympäristöön.

Riihilahden mielestä saavutettavuudessa on yhä petrattavaa.

– Meillä on todella hyvät pohjat, mutta parempaan on mahdollisuus. Digitaaliset polut, joiden kautta asiakas löytää meidät, eivät tunnu olevan vieläkään hanskassa.

Päijänne nostettiin keskustelussa Asikkalan ja Päijät-Hämeen matkailun suureksi vahvuudeksi.

– Tarvitaanko Päijänteelle huvipuistoja? Mielestäni meillä on niin upea Päijänteen huvipuisto, että sitä pitää pain vastoin suojella. Tällä viittaan kaivosteollisuuskeskusteluun, jossa kaivosteollisuus itse ymmärsi, että nyt kannattaa pysyä poissa. Päijänne on Euroopan kauniimpia ja tärkeimpiä vesistöalueita, ministeri Skinnari painotti.

– Päijännettä pitää suojella, olen samaa mieltä. Kieltämättä kivi tippui sydämeltä, kun he tekivät järkevän päätöksen itse. Silti valehtelisin, jos väittäisin, etten huolisi yhtään Lillbackan Jormaa ja powerparkkia tänne, Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka naurahti.

Valtion koronatukien kohdistaminen sai osakseen kritiikkiä.

– Haluan nostaa Asikkalassa esille erityisesti maatalousliitännäiset matkailuyritykset, jotka kärsivät erityisen paljon. Ei tullut tukea maatalous- eikä matkailupuolelta, Riihilahti harmitteli.

Tallukan yrittäjä Kalevi Gran jatkoi samalla linjalla.

– Puhun omista kokemuksistani. Viime vuoden keväällä valtiovallan toimet johtivat siihen, että piti pistää luukut kiinni ja miljoonan liikevaihto häipyi. Valtionkonttorista tuli 0 euroa. Päätoimialana on hotelliala, mutta tuki suunnattiin ravintoloille. Tämä ei ollut yhdenvertaista. Seuraava tuki valtiokonttorilta oli 2805 euroa kesältä.

Ministeri Skinnari jakoi yrittäjien huolen.

– Rohkenen kantaa vastuuta myös ministerikollega Mika Lintilän (kesk.) puolesta, koska yhdessä me valtioneuvostossa istumme. On totta, että valtionkonttorissa moni on joutunut pettymään. Siellä on erilaisia sääntöjä, jotka ovat estäneet tukien toteutumisen. On totta, että Business Finlandin tuet alkuvaiheissa eivät ehkä osuneet oikeilla tavoilla. Mutta sekin on totta, että monessa asiassa on onnistuttu. Uskon, että tänä kesänä tuet ovat jo eri tasolla.

Asikkalalainen paluumuuttaja piti taidealan ihmisten kohtelua matkailua haittaavana.

– Raukkamaista. Ei auta, että se todetaan jälkeenpäin. Ne ihmiset ovat olleet suuressa ahdingossa. Taide on osa matkailua.

Skinnarin mielestä tarvitaan ministeriötason muutoksia.

– Meillä on järjestelmätason ongelma, joka liittyy ministeriöihin ja luoviin aloihin. Ne jäävät opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön väliinputoajaksi. Me kaikki puolueet olemme olleet tekemässä näitä vuosikymmeniä. Pääministeripuolueen edustajana otan tästä suurimman vastuun, jotta muutos tapahtuu. Jos mikään ei muutu, asiat eivät muutu. Tämä on korona-ajan kovin testi niin hallituksille kuin kunnillekin. Uskallammeko me muuttua ja muuttaa johtamistapoja?

Ikola-Norrbacka toivoi tulevalta kunnanvaltuustolta tukea matkailun kehittämiseen ja totesi, että yrittäjiäkin tarvitaan palvelujen tuottajiksi.

– Minua vaivaa meidän hienoissa matkailu- ja luontokohteissa, että meillä on todella paljon kävijöitä, mutta ei ole riittävästi paikkoja, joihin kävijät jättäisivät rahaa. Olemme mielellämme ryntäämässä moneen mukaan, mutta tarvitsemme siihen palveluja tekevät yrittäjät. Kunta ei siihen riitä.