Rakokiven peruskoulun uudet tilat alkavat valmistua – modernit koulutilat ovat joustavia

Moderni luokkatila on tehty joustavaksi. Tila voidaan jakaa kahteen osaan ääntä eristävän seinän avulla. Vakiovarusteisiin kuuluu myös äly-tv, johon niin opettajat kuin oppilaatkin voivat heijastaa sisältöjä. Antti Hartikainen

Antti Hartikainen

Rakokiven peruskoulun opetushenkilöstö aloitti työnsä koulun tuoreissa tiloissa maanantaina.

– Uskon, että tässä on kaikki mahdollisuudet siihen, että tilat ovat todella toimivat, mutta käyttöhän sen vasta näyttää, miten hyvät näistä tiloista tuli, Rakokiven peruskoulun rehtori Susanna Kulonen arvioi.

Koulun tilat on suunniteltu joustaviksi. Ryhmäkokoja on helppo muuttaa tarvittaessa, sillä luokkatilojen kokoa voidaan kasvattaa tai pienentää. Joustavuuden myötä opettamista on mietitty uusiksi.

– On mahdollisuus isoon opetustilaan, mutta tilat pystytään jakamaan pieniin tiloihin tarpeen mukaan, joten voimme ryhmitellä lapsia monella tavalla.

– Vanhassa koulutilassa on ollut käytävä, jonka varrella on ollut luokkia. Jos kävelit luokkaan, se oli tietyn opettajan luokka. Nyt esimerkiksi 5.-luokkalaisilla on oma yhteinen oppimisympäristö, jossa he kaikki ovat. Opettajat yhdessä suunnittelevat, arvioivat ja toteuttavat opetusta. Kaikki oppilaat ovat heidän yhteisiä oppilaitaan. Se on suurin ero pedagogiikassa, jonka tilat mahdollistavat.

Koulun tiloja on kahdessa eri kerroksessa. Yläkerrassa on luokkatiloja, ja alakerrasta löytyy ruokala, aineopetustiloja ja liikuntasali.

– Meillä on iso kolmeen osaan jaettava liikuntasali, joka on koulun, päiväkodin ja iltakäyttäjien käytössä. Iltakäyttäjille on oma kulkureitti. Tässä on lisäksi näyttämö, joka on normaalisti kiinni. Näyttämö toimii myös tanssi- ja joogasalina, Kulonen kertoo.

Koulun tilat ovat pääosin valmiit, mutta järjestelemistä riittää ennen kuin lukukausi alkaa ensi keskiviikkona.

– On vielä paljon tekemistä, että saamme kaikki tavarat paikoilleen. Rakennusliikkeelläkin on vähän viimeistelyjä jäljellä. Uskon, että ehdimme saamaan kaiken valmiiksi ennen keskiviikkoa.

Monitoimitalosta löytyvät peruskoulun lisäksi myös kirjasto ja päiväkoti.

– Toimimme päiväkodin kanssa rinta rinnan. Tietysti myös se tuo lisäarvoa koululle, että kirjasto on samassa rakennuksessa ja käytettävissä, Kulonen iloitsee.

– Vapaa-ajalla ja tietysti myös koulupäivän aikana oppilaat pääsevät todella helposti käymään siinä. Sinne voi mennä ihan rauhassa, tai voimme sopia kirjaston kanssa, että henkilökuntaa ja opastusta on tarjolla.

Kommentoi