Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nastolalaisen Sari Saarisen savipajassa valmistuu kirjava kattaus keramiikkaa

Keraamikko Sari Saarinen aloitti keramiikkapajan pitämisen viime syksynä.

Saarinen piti aikaisemmin 15 vuotta keramiikkapajaa, mutta hän siirtyi työskentelemään alkoholisti- ja narkomaanityön ja ihmiskaupan uhrien pariin. Halu luovan työn tekemiseen toi Saarisen takaisin saven äärelle.

– Tykkään siitä työstä edelleenkin, mutta ajattelin tehdä tätä, kun vielä jaksan. Täällä menee hirveitä tuntimääriä.

– Savityöskentely on kuin kuvanveistoa, joka myös tehdään kolmiulotteisesti, taulujakin maalaava Saarinen avaa keramiikan lumoa.

Viime vuonna Saarinen maalasi tauluja ihmiskaupan uhreista. Tänä vuonna teemana on ollut antisemitismi. Pajan ohessa Saarinen pitääkin ilmaista taidenäyttelyä, jossa on esillä monenlaisia töitä Saariselta, hänen perheeltään ja muilta taiteilijoilta.

Saarinen valmistaa keramiikkaa käsin rakentamalla, dreijaamalla ja valamalla. Hän tekee sekä käyttökeramiikkaa että koristekeramiikkaa. Valmiin saviesineen taustalla on pitkä prosessi. Savea voi valmistaa itse savikoneella, tai sen voi tilata tukusta.

– Savi työstetään leipomalla, jotta siitä poistuu ilma. Työstetty savi dreijataan, rakennetaan, valetaan tai käytetään muuta tekniikkaa, keraamikko selostaa.

Dreijattu savi kuivataan, jonka jälkeen se raakapoltetaan. Seuraavana vuorossa on pintakäsittely eli lasittaminen.

– Lasitteissa on samoja aineita kuin savissa, mutta siellä on myös oksideja. Teen lasitusta itse. Lasittamisen jälkeen työ laitetaan uuniin noin 1200 asteeseen.

Saarisen mielestä dreijaus on haastavin vaihe, mutta lasituksessakin on omat haasteensa.

– Ei ole aina selvää, että miten lasitus on onnistunut. Se voi olla yllättävää, mitä uunista tulee ulos.

Paja ja näyttely ovat avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–18 ja lauantaina kello 11–16 osoitteessa Kumiantie 997, Nastola.