Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauran voimalla Suomen valloitukseen – hollolalainen Kinnarin tila satsaa kauraan

– Olemme myllänneet jo monta vuotta, ja tämä muhi meillä vuosia ajatustasolla. Korona-aika teki sellaisen sysäyksen, että päätimme ryhtyä tekemään uutta viljamyllyä. Käynnistelimme tätä hanketta viime vuonna ja saimme sen toukokuussa valmiiksi, kertoo Kinnarin tilan isäntä Teemu ­Kinnari.

Viljamylly on Teemu Kinnarin itse suunnittelema. Samassa tilassa on myös pakkauslinja, ja uudessa tilassa käsitellään pelkästään kauraa.

– Säätämistä riitti hyvän matkaa, mutta nyt olemme tyytyväisiä. Pystymme tekemään täällä jo täyttä tuotantoa, ja homma toimii. Tuotanto alkoi toukokuussa. Siihen asti kaurahiutaleita valmistettiin meidän vanhassa myllyssä Okeroisissa. Jauhamme kaikki muut viljat edelleen siellä, Teemu Kinnari kertoo.

Uusi viljamylly oli Kinnareille suunnanvalinta ja suuri satsaus.

– Tämän avulla tuotteistimme kauran siten, että pystymme myymään sitä läpi Suomen, Teemu Kinnari avaa.

Kinnarin tilan kauratuotteet pääsivät maanlaajuisesti K-ryhmän kauppojen hyllyille joulukuussa. Elokuun alussa oli S-ryhmän Prismojen ja suurempien S-markettien vuoro.

On löydetty paljon uusia tapoja käyttää kauraa. Siitä pystytään käyttämään kaikki osat hyödyksi.

Tilan emäntä Terhi Kinnari

– Myyntikanavat ovat kunnossa. Nyt pienellä yrityksellä on iso työ saavuttaa tunnettuus koko valtakunnassa. Myynnin ja markkinoinnin toimenpiteet työllistävät meitä tällä hetkellä kauran tekemisen ohella, tilan emäntä Terhi Kinnari valaisee.

Kinnarin tilalla luotetaan omaan reseptiin.

– Uskomme, että ihmiset muuallakin Suomessa löytävät meidän tuotteemme. Meidän kauramme, mitä Okeroisissa on tehty jo pitkään, on uniikki tuote. Idea­na oli rakentaa uusi mylly mutta pitää tuote samana, Teemu Kinnari selventää.

– Meidän kauraamme käsitellään mahdollisimman vähän, eikä sitä höyrytetä missään vaiheessa, jatkaa Terhi Kinnari.

Kaura on Kinnarin tilan ylivoimaisesti suosituin vilja.

– Kaurasta tulee meidän isoin kasvumme. Investointi myllyyn on mahdollistanut kauran suuremman mittakaavan volyymituotannon, Teemu Kinnari taustoittaa.

Kaura on kasvattanut suosiotaan myös muualla Suomessa ja maailmalla.

– Se ei ole pelkkä Suomen ilmiö. Isojen kauraan investoineiden myllyjen suurin markkina-alue on viennissä. On löydetty paljon uusia tapoja käyttää kauraa. Siitä pystytään käyttämään kaikki osat hyödyksi, Terhi Kinnari tietää.

– Isoilla myllyillä ei mene kaurasta mitään hukkaan, kun kaurasta tehdään ksylitolia, kuorista pusseja ja ihan kaikkea. Kaurahiutale kuuluu monen suomalaisen aamu- ja iltapalaan.

Tilalla onkin jo reservissä uusia kauratuotteita.

– Kauraan liittyen on uusia ajatuksia, että mitä tuotteita tehdään. Kehitysaskelet pyörivät kauran ympärillä, Teemu Kinnari paljastaa.