Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maatila heräsi eloon Heinäkemuissa – Niipalan tilalla maalattiin muraalia, kuunneltiin bändiä ja perehdyttiin rakentamiseen

Ensimmäinen kerta voi olla perinteen alku. Niipalan tilalla järjestettiin viikonloppuna kaksipäiväinen ulkoilmatapahtuma Hälwälän Heinäkemut, joista tilan isäntä Mikko Niipala toivoo kestävämpääkin juttua.

– Tämä on tällaista aiemmin ränsistyneen tilan eloon herättämistä. Tietynlainen hullunrohkea kokeileminen on meillä teemana, Niipala tuumi lauantaina tyytyväisenä kesäiseen säähän ja tapahtumavieraiden tasaisen leppoisaan virtaan.

Lahtelaisen Painovoima-yhteisön järjestämässä tapahtumassa teemana oli ekologinen rakentaminen, jonka lisäksi esiteltiin muun muassa tilan kumppanuuskasvimaata, villiruokia, Vesijärven tilaa, Salpausselkä Geoparkia, luontoyhteyttä ja uutta maisemapolkua.

– On kivaa, että uudenlaiset tekijät ovat löytäneet tänne. Tavoitteena on tarjota puitteet tapahtumalle ja tekemiselle, Niipala toteaa.

Taiteelle on 1700-luvulta peräisin olevalla tilalla oma sijansa. Tapahtuman aikana taiteilija Holo maalasi suurikokoisen muraalin kuivaamon seinään.

– Taide on mielestäni yksi osa-alue elämää, että on avoin ottamaan senkin tänne esille. Eläkkeelle jääneen kuivaamon seinä oli vapaana luovuudelle, Niipala kertoo.

Noin 70 neliömetrin laajuinen taideteos sisältää luontoon, historiaan ja paikkaan liittyvää symboliikkaa.

– Kaupungeissa muraaleja näkee enemmän, tämä muraali on maaseudulla varmasti ensimmäisten joukossa, Niipala arvelee.

Painovoiman keskuspaikka on juuri rakentumassa Lahteen Sopenkorpeen. Toiminnanjohtaja Pekka Litmanen kokee, että Niipalan tila olisi jatkossakin erittäin luonteva yhteiskumppani muun muassa kiertotaloutta taiteen ja luovuuden keinoin edistävälle yhteisölle.

– Täällä jos missä on puitteet sellaiseen, Niipala voisi olla yksi pesäke missä Painovoimalla on toimintaa. Tapahtuma oli luonteva startti, kun tuli mahdollisuus sellainen järjestää ja yhdistää paikallisia toimijoita, Litmanen sanoo.

Niipalalla on isojakin suunnitelmia tilan maille rakentuvaan uudenlaiseen maaseutuasumiseen, johon suuri osa ravinnosta tulisi yhteiseltä pellolta.

– Nyt on maissikin ehtinyt kypsyä. Vitsit se on hyvää tuo tuore sokerimaissi, suoraan vain pellosta otan, kuorin ja rouskutan.