Wipak aikoo olla CO2-neutraali vuonna 2025

Nastolassa elintarvikkeiden ja sairaalatarvikkeiden pakkauksia tuottava Wipak oy tähtää hiilineutraaliuteen. Tavoitteeseen haetaan tukea kumppanuudella Lahden ympäristöpääkaupunkiprojektin kanssa.

– Jaamme saman tähtäimen Lahden kaupungin kanssa, joka on yksi keskeisimmistä syistämme olla mukana Lahden ympäristöpääkaupunkiprojektissa. Tavoitteenamme on vähentää hiilidioksidipäästöt nollaan vuoteen 2025 mennessä. Haluamme tulla kestävässä kehityksessä joustopakkausyritysten kärkinimeksi, Wipakin toimitusjohtaja Tuija Suur-Hamari visioi.

Kumppanuus ympäristöpääkaupunki Lahden kanssa on Wipakille tärkeä työkalu sosiaalisten- ja yhteistyöverkostojen luomiseen.

– Kierrätettävyyttä ei voi mikään yritys edistää yksin, vaan kuluttajien pitää muistaa viedä muovit muovinkeräysastiaan ja on oltava lajittelevaa teollisuutta. Se on yhteisponnistus. Siksi on tärkeää rakentaa yhdessä ratkaisuja eri tahojen kanssa.

Yhteistyökumppaneiksi ovat löytyneet esimerkiksi Lassila & Tikanoja sekä LUT-yliopisto, joiden kanssa selvitetään sairaalatarvikepakkausten kierrätysmahdollisuuksia.

– Ratkaisujen kehittämistä helpottaa se, että kaikki prosessin osapuolet on saatu mukaan: Wipak sairaalapakkauksien tekijänä, Päijät-Sote pakkauksien käyttäjänä ja L&T pakkauksien kierrättäjänä. Tämä yksityisen, julkisen ja akateemisen sektorin yhdistävä hanke on syntynyt ympäristöpääkaupunkihankkeen tuloksena, ympäristöpääkaupunkiprojektin johtaja Milla Bruneau painottaa.

Selvitämme, millä materiaaleilla on suurin hiilijalanjälki, ja koetamme etsiä niille korvaajia.

Toimitusjohtaja Tuija Suur-Hamari

Ympäristöarvot nousivat Wipakin kärkiteemaksi, kun yhtiön strategiaa uudistettiin vuonna 2018.

– Pohdimme, mitä haluamme, ja minne meidän tarvitsee edetä, jotta voimme pärjätä tulevien 50 vuoden aikana. Lopputuloksena syntyi tavoite siirtyä hiilineutraaliksi, joka kehittää yritystä positiivisella ja tuottavalla tavalla, Suur-Hamari pohjustaa.

Tavoite vaatii Wipakin portfolion uudistamista, koska 81 prosenttia Wipakin hiilidioksidipäästöistä tulee raaka-aineista.

– Se on meille iso haaste. Kehitämme tuotteitamme ja teemme uutta tarjontaa markkinoille. Uskomme, että markkina myös haluaa niitä tuotteita.

– Selvitämme, millä materiaaleilla on suurin hiilijalanjälki, ja koetamme etsiä niille korvaajia. Investointeja mietitään siitä näkökulmasta, että ne tekevät näiden ­uusien materiaalien tuotannosta helpompaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa satsauksia biopohjaisiin materiaaleihin kuten selluloosaan ja kierrätettyihin materiaaleihin.

Päästökauppaa Suur-Hamari ei näe keskeisenä keinona hiilineutraaliuden saavuttamisessa.

– Aiomme saada muutoksia aikaiseksi omilla teoillamme. Päästökauppa ei ole poissuljettu, mutta henkilökohtaisesti käyttäisin paljon mieluummin rahaa uusiin laiteinvestointeihin, jotka voivat konkreettisesti vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Wipak oy:n Nastolan toimipisteelle rakennetaan uutta painokonehallia.

– Uusi painokone tulee vuoden vaihteessa ja laminointikone parin viikon päästä. Rakennustyöt alkavat olla loppusuoralla ja pääsemme ottamaan koneita pikkuhiljaa käyntiin, Tuija Suur-Hamari kertoo.

Investointien suuruusluokka noin kymmenen miljoonaa euroa.

Investointien tarkoituksena on edistää Wipakin kestävän kehityksen strategiaa.

Wipak on siirtymässä myös puhdastilassaan keskeytymättömään kolmivuoroon vastatakseen lisääntyneeseen sairaalapakkausten kysyntään. Sterilointipusseja valmistetaan Nastolassa luokan 8 puhdastilassa, jonne Wipak palkkaa uutta työvoimaa noin kymmenen henkilön edestä syksyn aikana.

Yritys laajenee myös ulkomailla. Italiassa on päättymäisillään uuden elintarviketuotteiden pussitehtaan rakentaminen. Investointeja on tehty myös Ranskaan.

– Meillä on kova kehitysvaihe menossa monella rintamalla, Suur-Hamari kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut