Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kärkölän Vuoden Yrittäjäksi valittu Juha Penna arvostaa työntekijöitään

Kärkölän Yrittäjien valitsema Vuoden Yrittäjä Kärkölässä on Juha Penna Sorakuljetus Penna oy:stä. Yritys toimittaa kolmelta soramontulta erilaisia sora-, kivi- ja murskelajikkeita rakennustarpeisiin ja betonituotantoon.

– Viime vuosina toiminta on painottunut lajikkeiden tekoon entistä enemmän. Toki kuljetamme maa-aineksia, mutta kuljetus ei ole enää yhtä iso osa toiminnasta kuin joskus takavuosina. Me seulomme ja murskaamme itse maa-aineksen, minkä työvaiheen suuri osa alan yrityksistä teettää alihankkijoilla.

– Lajikkeita meillä on tuotannossa parikymmentä. Määrässä ovat kaikki yleisimmät lajikkeet aina 4 millistä 150 milliin. Kuljetuksiin käytämme joskus alihankkijoita, mutta siitäkin suuren osan hoidamme itse, Juha Penna sanoo.

Tänä päivänä suurin osa maa-aineksista viedään Kärkölään ja sen lähikuntiin.

– Joskus alkuaikoina ajoimme miltei yksinomaan pääkaupunkiseudulle, mutta siellä kilpailu on koventunut. Toinen syy on, että pääkaupunkiseudulla on tullut entistä enemmän kallioalueita käyttöön, eikä meidän oikein kannata tuottaa soraa sinne Kärkölästä saakka.

Sorayrittäjälle kriittisintä on sora- ja kallioaluei­den saaminen käyttöön.

– Meillä on tällä hetkellä riittävästi ottoalueita ainakin kymmeneksi vuodeksi. Viimeisimmän ottoalueen luvitus vei valitusten takia kuusi vuotta.

Penna pitää tärkeänä hyviä suhteita paikallisiin asukkaisiin.

– Pääosin kuljetamme soraa päivisin ja satunnaisesti erikseen sopien lauantaisin, jottei turhaa pöly- tai meluhaittaa aiheutuisi. Asukkaat eivät ole toiminnastamme koskaan valittaneet, mistä suuri kiitos heille.

Yritys työllistää kolme henkeä vakituisesti ja lisäksi kolme tilapäisesti. Juha Penna on yrityksen pääosakas, kaksi muuta osakasta ovat oma veli ja serkku.

– Itse asiassa jo meidän isämme harjoittivat yritystoimintaa yhdessä, joten perinteet ovat aika pitkät.

Yrityksellä on neljä sorakasettirekkaa, kolme seulalaitosta ja yksi murskain sekä muutama pyöräkuormaaja ja kaivinkone.

Penna arvostaa suuresti monipuolisia ja taitavia työntekijöitään.

– Heitä ei ole tänä päivänä yhtään liikaa. Tällä alalla hyvistä työntekijöistä on pidettävä kiinni. Alalle kouluttaudutaan paljolti työn kautta. Kun motivaatiota riittää, tähän työhön myös oppii.

– Meillä on sekä vanhaa että uutta kalustoa. Vanhakin kestää vuosikymmeniä, kun sitä huolletaan ja korjataan. Huollamme ja korjaamme kalustomme 90-prosenttisesti itse, mitä auttaa oma korjaamoalan taustani ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Myös työntekijät taitavat huollot.

Pennan oma yrittäjäura alkoi vuonna 1986.

– Selvisimme siitä kuuluisasta 1990-luvun lamasta. Velipojan työnantaja houkutteli minut yrittäjäuralle, koska minulla oli sitä korjaamotaustaa.

Juha Penna on ajanut moottoripyörällä rata-ajoa aina SM-tasolle saakka. Suomen mestaruuksia kertyi viisi, joista jääradalla 125 cc -luokassa kaksi ja 250 cc -luokassa kaksi vuosina 1981 ja 1982 sekä road racingin 250 cc -luokassa mestaruus vuonna 1983.

Nyt mies ei enää kilpaile mutta harrastaa aktiivisesti enduroa.

– Moottoriurheilu on tuonut malttia ja riskien hallintaa, mitä yrityselämässä on tarvittukin.