Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutta maakuntajohtajaa kiinnostaa kotimaakunnan asioihin vaikuttaminen – ”Haluan tehdä oman osuuteni”

Maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol on hypännyt Päijät-Hämeen liiton ruoriin elokuun lopussa. Päijät-Hämeen liiton tarkoituksena on kehittää maakuntaa, huolehtia maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyistä tehtävistä sekä kehittää maakuntaa yhteistyössä maakunnan muiden toimijoiden kanssa.

Vaikuttamistyötä tehdään sekä kansallisella että kansainvälisellä ja EU-tasolla.

Ennen maakuntajohtajan pestiä Pautola-Mol työskenteli muun muassa Brysselissä.

– Hoidin EU:n monivuotiseen rahoituskehykseen ja elvytyspakettiin liittyvää koordinointia. Nyt näen maakuntatasolla käytännössä, miten muun muassa EU-tukea käytetään ja sovelletaan, maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol kertoo.

Viimeiset kolmetoista vuotta Pautola-Mol on työskennellyt EU:n talous- ja rahoituskysymysten parissa. Suomen valtiolla hän on toiminut muun muassa valtiovarainministeriössä, ulkoministeriössä ja valtioneuvoston kansliassa. Pautola-Mol on valmistunut kauppatieteiden tohtoriksi Helsingin kauppakorkeakoulusta.

Pautola-Mol halusi maakuntajohtajaksi, jotta hän pääsisi vaikuttamaan kotimaakuntansa asioihin. Uusi työ tarjosi myös mahdollisuuden hyödyntää aiempaa työkokemusta ja oppia uutta.

Sitä alkaa heti miettiä, että mihin tulevaisuudessa pitäisi keskittyä.

Maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol

– Oma korsi kekoon, kuten sanotaan. Haluan tehdä oman osuuteni. Tämä tuli myös luontevaan väliin, sillä sain oman työni päätökseen Brysselissä, Pautola-Mol jatkaa.

Työn alkutaival on ollut hektinen ja täynnä tapaamisia, mutta maakuntajohtajan katse suuntautuu jo tulevaisuuteen.

– Ensimmäisten työviikkojen aikana olen kokenut, että maakunnassa on paljon mielenkiintoista ja positiivista meneillään, vaikka haasteitakin on. Sitä alkaa heti miettiä, että mihin tulevaisuudessa pitäisi keskittyä, mikä on tärkeintä ja mitä voisi uudistaa.

Maakuntajohtajan koti on ollut Lahdessa vuodesta 2005 lähtien.

– Meidän tukikohtamme on Lahdessa, vaikka olemme viettäneet joitakin vuosia ulkomailla. Lapset ovat käyneet koulua ja harrastaneet täällä. Viime kesänä ostimme Asikkalasta kesäpaikan. Päijät-Häme on tullut tutuksi.

Pautola-Molin perheeseen kuuluu kolme tytärtä ja aviomies.

– Olemme päässeet tutustumaan monipuolisesti kaikkiin tämän alueen mahdollisuuksiin ja lasten harrastuksiin. Olemme käyneet Pajulahdessa, Vierumäellä ja musiikkiopistolla sekä kokeilleet esimerkiksi balettia, tanssia, tennistä, ratsastusta ja hiihtämistä. Kaikkea mahdollista on kokeiltu, mutta erityisesti tenniksestä on tullut keskeinen osa nuorison elämää, maakuntajohtaja luettelee.

– Jos vapaa-aikaa siunaantuu, olen perheen kanssa tai menen ulos juoksemaan tai hiihtämään. Tykkään lukea, urheilla monipuolisesti ja musiikki on lähellä sydäntäni. Täällähän näitä mahdollisuuksia on urheilla ja harrastaa. Kulttuuritarjonta on korkealuokkaista.

Päijät-Hämeessä on rakenteellisia ongelmia, vaikka talous onkin noususuunnassa.

– Talousnäkymät vaikuttavat hyviltä, jos on uskominen Suomen Pankin ennusteisiin. Siltä osin on optimismia ilmassa, mutta koronan vaikutusten suhteen emme ole vielä selvillä vesillä, avaa Päijät-Hämeen liiton maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol.

– Tällä alueella on rakenteellisia haasteita, kuten korkea työttömyys, nuorisotyöttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys. Samalla haasteena on koko maata koskeva väestön ikääntyminen.

Maakuntajohtajan mukaan ongelmia ovat myös osaavan työvoiman puute sekä työntekijöiden ja työnantajien kohtaaminen.

– Voimme omalta osaltamme pyrkiä lisäämään tänne korkean asteen koulutusta, ja paikallisten oppilaitosten kanssa voimme viedä asiaa eteenpäin. Tällä saralla yhtenä konkreettisena tavoitteena on esimerkiksi sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusvastuun saaminen LAB-ammattikorkeakoululle.

Osaava työvoima, saavutettavuus ja vihreä siirtymä ovat Päijät-Hämeen liiton keskeisiä tavoitteita syksyn budjettiriiheen.

– Näitä alueita liitto voi muiden toimijoiden kanssa edistää, Pautola-Mol summaa.

Liikenteen saralla liitto pyrkii parantamaan saavutettavuutta. Tavoitteena on saada investointiohjelmien joukkoon esimerkiksi Valtatie 12:n Lahti–Kouvola-pätkän parannus.