Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asikkalan ympäristöteemana ilmastonmuutos – ”Kun suojellaan ympäristöä, suojellaan myös ilmastoa”

Syyskuun teemana on ilmastonmuutos, mutta Asikkalan kunnan ympäristönsuojelusihteeri Terhi Ahava näkee, että koko Asikkalan ympäristövuotta voi pitää ilmastonmuutosta koskevana.

– Asia menee hyvin pitkälti niin, että kun suojellaan ympäristöä, suojellaan myös ilmastoa. Ja kun suojellaan ilmastoa, suojellaan myös ympäristöä. Ne kulkevat käsi kädessä, Ahava alleviivaa.

Vuonna 2019 Asikkalan viisi suurinta ilmastopäästöjen lähdettä olivat tieliikenne (28,1 %), maatalous (24,2 %), työkoneet (9,5 %), öljylämmitys (7,8 %) ja kulutussähkö (7,3 %).

Asikkalan kunta on tehnyt toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi.

– Olemme edistäneet paljon kävelyä ja pyöräilyä. Olemme kunnostaneet ja rakentaneet uusia pyöräteitä, kuten tämän kevyen liikenteen väylän 313. Se parantaa kevyen liikenteen käyttöä, mikä toivottavasti vähentää autoliikennettä, Ahava sanoo.

Asikkalan kouluissa ja päiväkodeissa puolestaan suositaan paljon lähituottajien lähiruokaa. Energiapuolella Asikkalan kunnalla on menossa Eroon öljystä -hanke, jossa kannustetaan yksityistalouksia muihin lämmitysmuotoihin. Lisäksi kunta on asentanut useisiin kiinteistöihin aurinkopaneeleja.

Töitä riittää vielä reippaasti.

Ympäristönsuojelusihteeri Terhi Ahava.

Asikkalassa on juuri aloitettu Ilmastokumppanuus-hanke.

– Asikkalan kunta tekee ilmastokumppanuussopimuksia asikkalalaisten yritysten ja yhdistysten kanssa. Se alkaa hankkeena, mutta sen on tarkoitus jäädä pysyväksi toimintatavaksi, Ahava selventää.

– Tarjoamme konkreettisia keinoja, joilla vaikka oman yrityksen tai yrityksen tuotteen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää.

Kumppanit saavat ilmastokumppanuuslogon käyttöönsä.

– Se on täysin maksuton ja vapaaehtoinen yrityksille, mutta se tuo varmasti paljon lisäarvoa. Toivottavasti saamme paljon ilmastokumppanuuksia Asikkalaan, Ahava tuumaa.

Asikkalan kunnan lisäksi hankkeessa on mukana Päijät-Hämeen liitto sekä muita alueen kuntia.

Asikkalan kunta kuuluu Hinku-kuntiin eli Hiilineutraalit kunnat -verkostoon. Hinku-kuntien tavoitteena on pudottaa ilmastopäästöjä vuoden 2007 tasosta 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

– Vuodesta 2007 vuoteen 2019 Asikkalan kokonaispäästöt ovat tippuneet 31 prosenttia ja 26 prosenttia per asukas, eli töitä riittää vielä reippaasti, Ahava painottaa.

– Hinku-verkostoon kuuluminen tuo lisäpotkua, työkaluja ja tietoja kunnan ilmastotyöhön. Verkostossa on koulutuksia ja tapaamisia, joissa kuulee ajankohtaisia asioita esimerkiksi muiden kuntien kokeiluista. Hyvät ja huonot kokemukset voidaan jakaa, ja muut kunnat pääsevät hyödyntämään niitä.