Nastolan sote-keskus siirtyy väistötiloihin – ”Se on huonokuntoinen ja vanha rakennus”

Antti Hartikainen

Nastolan sosiaali- ja terveysasema on tullut tiensä päähän. Kaikki nykyiset sote-keskuksen palvelut siirtyvät väistötiloihin, ja vanha rakennus poistuu käytöstä, kun väistötilat valmistuvat.

– Se on huonokuntoinen ja vanha rakennus. Sisäilmaongelmat ovat konkreettinen syy tiloista luopumiseen. Vuosien varrella on ollut vesivaurioita. Siellä on tällä hetkellä hirveä määrä ilmanpuhdistimia käytössä, jotta siellä pystytään työskentelemään, Päijät-Soten hallinnollinen asiantuntijaylilääkäri Petteri Jyrkinen harmittelee.

– Viimeaikoina kaupunki ei ole kiinnittänyt huomiota ylläpitokorjauksiin, kun rakennuksen piti poistua käytöstä. Tuli pakko rakentaa väistötilat, vaikka edelleen tavoitteena on tehdä uudet pysyvät tilat.

Väistötilojen käyttöönoton tarkka päivämäärä ei ole vielä tiedossa.

– Sopimuksen mukaan valmistaja luovuttaa tilat meille marraskuun alussa, mutta sen jälkeen aikaa menee vielä käyttöönottoon.

Väistötiloista tulee kaksikerroksinen ja moduulipohjainen kokonaisuus.

– Tämä on vastaavankaltainen tilaratkaisu kuin uusimmat koulujen väistötilat. Se tuodaan tontille kiinteille perustuksille tehtaalla koottuina palasina. Ne liitetään yhteen ja tehdään sähkö- ja vesiasennukset, Jyrkinen selostaa.

Huonealaa tulee 2558 neliömetriä.

– Se on selkeästi pienempi kuin nykyinen rakennus, mutta tilatehokkuutta on pystytty parantamaan ja kaikki ylimääräiset tilat on jätetty pois. Yksittäisten huoneiden kokokin on hieman pienempi.

Väistötilat rakennetaan terveysaseman yläkerroksen viereen Pekkalantien puolella sijaitsevan asiakasparkkipaikan tilalle.

– Parkkipaikka menee kokonaan pois käytöstä tästä keskiviikosta alkaen. Olemme ryhtyneet osoittamaan asiakkaille parkkipaikkoja muilta alueilta, kertoo Jyrkinen.

– Asiakaspysäköinti ohjataan tässä vaiheessa ensisijaisesti terveysaseman alapihalle, eli terveysaseman ja Timontalon väliselle alueelle, missä on ollut henkilökunnan parkkipaikka tähän saakka. Henkilökunnan paikat siirtyvät vanhan kunnantalon alueelle.

Uuden ja pysyväksi tarkoitetun sote-keskuksen rakentamisen matkassa on ollut mutkia.

– Nastolan ja Lahden kuntaliitossopimuksessa sovittiin, että Lahti tekee sinne ison peruskorjauksen. Lopulta todettiin, että se on niin huonokuntoinen, ettei sitä kannata peruskorjata. Silloin päädyttiin pysyvän uudisrakennuksen kannalle. Siinä kävi niin, että Lahti veti sen budjetista yli, eikä lähtenyt rahoittamaan sitä, Jyrkinen kertaa.

Hyvinvointiyhtymän piti lopulta rakentaa uusi sote-keskus, mutta hanke tyssäsi, kun Sysmän, Iitin ja Padasjoen kunnat valittivat asiasta hallinto-oikeuteen.

– Yhtymän hallitus ei pysty siitä päättämään, kun päätös on hallinto-oikeudessa kertaalleen ammuttu valituksen takia alas. Ei ole realistista olettaa, että kuntien näkemykset muuttuisivat tämän kauden aikana. Asia jää ratkaistavaksi, kun uusi hyvinvointialue aloittaa vuonna 2023. Vähintään siihen saakka kestää päätöksenteossa, Jyrkinen sanoo.

Kommentoi