Kärkölä rakennuttaa jätevesien siirtoviemärin Hollolan Herralaan, mistä jätevedet ohjataan siirtolinjayhteyden kautta Lahden Ali-Juhakkalan jätevedenpuhdistamoon. Asiasta päätti Kärkölän kunnanvaltuuston maanantainen kokous. Aikataulu on vielä avoin.
Kunnan 1970-luvulla rakennettu oma jätevesipuhdistamo on tullut tiensä päähän. Valtuuston vaihtoehtoina olivat uuden jätevesipuhdistamon rakentaminen tai siirtoviemäriin tukeutuminen. Vaihtoehtojen kustannuksia selvittivät Ramboll oy:n asiantuntijat Sanni Valtonen ja Teemu Koskinen. Selvitysten mukaan uuden puhdistamon rakentaminen Kärkölään maksaisi kaikkinensa runsaat viisi miljoonaa euroa. Vuotuiset kokonaiskustannukset olisivat noin 740 000 euroa.
Siirtoviemärin kokonaishinta asettuisi jonnekin 4,7 ja 5,1 miljoonan välille, riippuen hieman Hollolan yhteistyövalmiudesta. Vuotuiset kokonaiskustannukset puolestaan olisivat jossain 690 000 ja 707 000 euron välillä. Näihin hintoihin sisältyy siirtoviemärin kanssa samaan kaivantoon laskettava varavesijohto kriisitilanteita varten.
16 kilometriä pitkä siirtoviemäri on määrä rakentaa Kärkölästä kantatie 54:n vieritse Heinäsuolle ja sieltä Herralaan.
Valtuuston käsittelystä odotettiin pitkää ja perusteellista, mutta asiantuntijoiden esiintyminen näytti vakuuttaneen valtuutetut. Asiasta ei haluttu käyttää yhtäkään puheenvuoroa. Niinpä valtuusto päätti yksimielisesti toteuttaa siirtoviemärivaihtoehdon ja varata tarvittavan määrärahan vuoden 2022 talousarvioon. Valtuusto päätti myös varautua vesilinjaan, mutta sen rakentamisesta ei tehty päätöstä.
Kunnan hyvinvointisuunnitelman käsittelyssä sosiaalidemokraattien Martti Aslamaa esitti Anne Tuomailan kannattamana, että suunnitelmaan lisättäisiin pykälä ikä-ihmisille rakennettavasta kerrostalosta. Esitys torjuttiin äänin 17–6. Aslamaa teki myöhemmin aloitteen, jonka mukaan ikä-ihmisten talon suunnittelusta päätettäisiin tämän vuoden lopulla ja rakentamaan ryhdyttäisiin ensi vuonna.
Enempi puheita synnytti sitten kunnan strategian hyväksyminen. Kokoomuksen Santeri Nousjoki halusi Kärkölän visioon lauseen ”elinvoimainen ja itsenäinen Kärkölä, meidän kärkikylämme”. Sdp:n Matti Sallila puolestaan toivoi mainintaa ostopalvelujen kriittisestä arvioinnista ja seurannasta. Monipolvisen ja jahnailevankin keskustelun jälkeen Nousjoen esitys hyväksyttiin yksimielisesti kun taas Sallilan toive torjuttiin äänin 16–7.
Valtuusto hyväksyi palkkiosäännön, jonka mukaan esimerkiksi valtuuston ja kunnanhallituksen jäsenet saavat 100 euroa per kokous. Lisäksi toimielinten puheenjohtajille maksetaan erillinen vuosipalkkio eli valtuuston puheenjohtaja saa kerran vuodessa 1 800 euroa, pormestari 2 500 ja lautakuntien puheenjohtajat 700 euroa. Pormestarin varsinainen palkka on syyskuun alusta 3100 euroa kuussa.
Valtuutetut tekivät perinteiseen tapaan myös aloitteita. Perussuomalaisten Matti Mäntylä halusi kuntaan ulkopenkkejä erityisesti vanhusväestön käyttöön ja turvaksi. Tällä hetkellä tällaisia huilipenkkejä ei Mäntylän mukaan Kärkölässä ole.
Santeri Nousjoki esitti kokoomuksen nimissä Opintien koulun vapautuvien tilojen suunnittelua. Niitä voisi tulevaisuudessa käyttää etätyöpaikkoina, näyttelytiloina tai kokoushuoneina.
Keskustan Max Markkola puolestaan esitti kuntoportaiden rakentamista kirkonkylän urheilukentän ja kuntopolkujen likeisyyteen. Kärkölä-ryhmän Kauko Issakainen toivoi suojatien korottamista rautatieaseman kohdalla. Issakaisen toisen aloitteen mukaan Kansikkalantielle on saatava töyssyjä rauhoittamaan autoilla ja moottoripyörillä kaahailevia henkilöitä