Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Senioreille kehitteillä uusi asumismalli – ikääntyneiden kiinnostus osallistua yllätti Kärkölässä

Kärkölässä etsitään iäkkäille uudenlaista, yhteisöllisen asumisen mallia.

Tavoitteena on kehittää ikääntyneille kodin ja palveluasumisen väliin sijoittuva, joustava asumisen malli, jota voidaan myöhemmin monistaa muihin alueen kuntiin.

Ympäristöministeriön tukemaa Eloisaa asumista senioreille Kärkölässä -hanketta on tänä syksynä pohjustettu kaikille kotona asuville, yli 65-vuotiaille tehdyllä kyselyllä, jonka saama vastaanotto yllätti senioriohjaaja Saija Kelahaaran. Kyselyllä haluttiin selvittää vastaajien muuttohaluja ja toiveita tulevasta asumisestaan.

– Lähetimme kyselyjä 1 162 kappaletta ja saimme 567 vastausta, eli 49 prosenttia vastasi, mikä on tosi hienoa!

– Kärkölässä on aktiivisia ikäihmisiä, jotka haluavat osallistua, iloitsee Kelahaara.

Kysyttäessä, haluaisivatko vastaajat myös osallistua hankkeen jatkosuunnitteluun, vastasi peräti 40 prosenttia myönteisesti.

– Se on aika huimaa! Jos vaikka heistä puolet tulisi, se on yli sata ihmistä.

Joustavan palvelun asumismallin etsintä nivoutuu toiseen hankkeeseen, eli Päijät-Soten Meidän koti -hankkeeseen, jota sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa.

Väestön ikääntyessä kuntiin tarvitaan asumisratkaisuja ikäihmisille, joilla ei vielä ole tehostetun palveluasumisen tarvetta. Kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi erilaiset yhteisölliset asumismuodot, senioritalot tai tavallisen palveluasumisen ratkaisut. Kyselyn tavoitteena oli osallistaa ikäihmisiä kunnan tulevaisuuden asumisratkaisujen kehittämisessä.

– Ikäystävällistä asumista ollaan hakemassa, että tarjolla olisi ikääntyneille esteetöntä asumista ja lähipalvelut olisivat konkreettisesti saatavilla, havainnollistaa Kelahaara.

– Kärkölässä tällaista ei ole tällä hetkellä tarjolla, asuntokanta on suht iäkästä. Löytyy asuntoja, mihin vedet kannetaan sisään ja wc on ulkona. Kotikäynnillä välillä tuntuu, että tupsahtaa 50-luvulle.

Eloisaa-hankkeesta on tarkoitus järjestää vielä tänä vuonna alkuinfo ja jatkaa suunnittelua pienryhmissä. Työpajoihin toivotaan niin kuntalaisia, päättäjiä kuin hoitohenkilöstöäkin.

Alkuinfoa on hahmoteltu pidettäväksi marraskuussa, mutta ajankohta on vielä auki.

Tavoitteena on kysellä toiveita ikääntyneiltä itseltään.

– Eli heiltä, jotka olisivat konkreettisesti muuttamassa uuteen taloon. Että se olisi Kärkölän ikääntyneiden näköinen, välimuotoinen palveluasumisen talo.

Yhteisöllisyys ja palveluasumisen löyhemmät kriteerit ovat Kelahaarasta keskeisiä tavoitteita. Ajatuksena on tukea ikääntynyttä, jolla on taustalla pieniä sairauksia ja joka ei enää selviydy yksin omassa omakotitalossaan.

– Yhteisöllinen asuminen voi tukea häntä, hän voisi jatkaa asumista niin sanotusti omassa kodissaan vielä tosi pitkään.

Hankkeen tarkoitus on myös tutustua muualla jo toteutettuihin, iäkkäiden yhteisöllisen asumisen malleihin. Valmis malli esitellään vuoden 2022 aikana.

Tavoitteena on löytää iäkkäät, jotka eniten hyötyisivät joustavan palvelun asumisen mallista. Samalla halutaan etsiä hankkeeseen soveltuvia, iäkkään asumista tukevia digitaalisia ratkaisuja.