Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orimattilalaisen omakotiasujan vesimaksu kallistuu ensi vuonna

Kaupunginvaltuuston syksyn toisessa kokouksessa oli maanantaina tiivis tunnelma, kun suurin osa uusista valtuutetuista oli paikalla kaupunginhallituksen kokoushuoneessa kaupungintalolla.

Valtuuston puheenjohtaja Jarmo Keskevaari (kok.) toivoikin, että valtuusto löytäisi jo seuraavaan kokoukseen tilavamman paikan kokoontua.

Kokouksen aluksi valtuusto päätti laskea veden ja jätevesiviemärien käyttömaksuja ensi vuoden alusta.

Vesimaksu laskee nykyisestä 1,79 eurosta/m3 1,64 euroon/m3. Jäteveden hinta laskee puolestaan 3,00 eurosta 2,54 euroon kuutiolta. Hinnat sisältävät 24 prosentin arvolisäveron.

Sen sijaan kiinteistöjen veden perusmaksut nousevat, mikä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi keskiverto-omakotitalouden vesilaskun kallistumista ensi vuonna.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vastineet vuodelta 2020 herättivät keskustelua sekä illan ainoan äänestyksen.

Keskustan valtuustoryhmä esitti Riitta Lonkan (kesk.) suulla arviointikertomuksen vastineiden palauttamista uuteen valmisteluun.

– Vastineiden vastaukset ovat osittain puutteellisia, eivätkä anna vastausta siihen, mitä epäkohdille aiotaan tehdä. Toivomme myös, että talousarvio, tilinpäätös ja arviointikertomus otetaan työkaluksi strategiatyöhön. Meidän tulee tuntea ja tietää, miten vuosi 2020 palveluiden osalta sujui. Nykyisyyden hallinnan kautta pääsemme ja pystymme luomaan sellaisen strategian, jolla on mahdollisuus onnistua ja tulla todeksi, Lonka perusteli ryhmän esitystä.

Lonkan esittämää esitystä kannatti Sanna Heikkinen (kesk.) sekä Liike Nytin Juha Hirvonen ja Susanna Särkinen.

Äänestyksessä kaupunginhallituksen esitys voitti keskustan valtuustoryhmän esityksen luvuin 22–11.

Valtuustossa kuultiin kaikkiaan kuusi uutta valtuustoaloitetta.

Keskustan valtuustoryhmä esitti tehtäväksi selvityksen osallistuvan budjetoinnin mallista.

– Orimattilassa on neljä aluejohtokuntaa, joiden toimintaa ollaan muuttamassa aluekumppanuuspöydiksi. Ehdotamme, että tekisimme selvityksen osallistuvan budjetoinnin mallista, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon, Tero Nieminen (kesk.) totesi.

Mirva Illi-Lampion (kok.) ja muiden kokoomusvaltuutettujen sekä Pertti Laaksosen (kd.) allekirjoittamassa aloitteessa oltiin huolissaan varhaiskasvatuksen kuormittavasta arjesta, joka johtuu henkilöstön resurssivajeesta.

– Resurssi- ja sijaispula näkyvät toimialalla arkitoimintojen järjestelyissä. Vakituisiin sijaisiin investoiminen tuottaisi säästöjä opettajien ja päiväkodin johtajien arkeen. Esitämme, että opetus- ja kasvatustoimialojen hallinnollisia tehtäviä tarkastellaan ja uudistetaan sekä riittävät resurssit turvataan, Illi-Lampio painotti.

Perussuomalaisten Jari Hosiaisluoman kahdessa aloitteessa pyydettiin selvitystä, voidaanko Orimattilan kaupungin omistamat sorakuopat myydä sekä joustavoittamaan vapaa-ajan asuntojen muuttamista vakituisiksi asunnoiksi.

Liike Nytin Hirvonen ja Särkinen olivat allekirjoittaneet aloitteen, jossa esitettiin Orimattilan virkamiesten toimenkuvien ja vastuualueiden lisäämistä selkeästi kaupungin nettisivuille.

Tero Rönkön (ps.) aloitteessa peräänkuulutettiin eläinystävällisen uimarannan perustamista Orimattilaan.

Illan päätteeksi valtuusto vetäytyi talouslukujen pariin talousseminaariin.