Suomi tahtoo pois Kanadan tossun alta – ball hockeyn MM-kisat pelataan Orimattilassa
2
Ball hockeyn kaukalo on kenttämerkintöineen kuin pienoismalli jääkiekon vastaavasta. Tässä Suomi hyökkää Quebecin maajoukkuetta vastaan 2018 pelatussa World Cupissa. Kuvakaappaus videosta
Katso isompi kuvaMaalivahti Tommi Sjelvgren valmistautuu viimeisiin MM-kisoihinsa. Elena Liseytseva
Ball hockey eli tuttavallisemmin tossulätkä tekee ensi viikolla juhlavan paluun Orimattilaan, johon laji Suomessa ensimmäisenä rantautui parikymmentä vuotta sitten. Ball hockeyn MM-kisat pelataan Nikke Areenan ja Jukkis Areenan kaukaloissa.
Koronan vuoksi tapahtuma siirtyi vuodella, ja pandemian vuoksi turnauksesta jää pois osa alun perin osallistumassa olleista lähes 50:stä maajoukkueesta, kuten Intia.
– Toki on sääli, että sieltä puuttuu maita, ja välisarjan pelejä jää pois välistä. Toisaalta lajin suurimmat maat Kanadasta lähtien ovat mukana, sanoo Suomen maajoukkuemaalivahti ja turnauksen järjestelyissä mukana oleva Tommi Sjelvgren.
Viikon aikana MM-mitalit ratkaistaan niin miesten, naisten kuin masters-ikäistenkin sarjoissa.
– Siinä mielessä ollaan onnellisessa asemassa, että esimerkiksi miehissä kahdeksan parasta joukkuetta on mukana. Turnauksen pelaajamäärä huitelee 900:n ja 1 000:n välillä, Sjelvgren kuvailee tapahtuman suuruutta.
– Tälläkin joukkuemäärällä pelataan maanantaista lauantaihin pelejä koko ajan aamukahdeksasta iltakymmeneen.
Ball hockey on tosi vauhdikasta menoa, kuollutta hetkeä ei pääse tulemaan.
Maajoukkuemaalivahti Tommi Sjelvgren
Ball hockeyn kolme vastaan kolme -pelimuodossa kaukalo on jääkiekkoon verrattuna pienempi, noin 34 metriä kertaa 17 metriä, mutta laji nauttii paikoin isoakin suosiota. Sitä pelataan ammattimaisesti Kanadassa, Tshekissä ja Slovakiassa.
– Sitä voi verrata ihan jääkiekkoon, että on omat hallit, väkeä käy peleissä ja on tunnelmaa. Slovakian tv-kanava tulee kuvaamaan Slovakian pelit, se on tosi iso laji siellä, Sjelvgren mainitsee.
Suomen maajoukkueet ovat olleet haastajan asemassa ja korkeintaan pronssin syrjässä. Kotikisoissa tavoitteet ovat kirkkaammat.
– Tämä vuosi on ensimmäinen kun meillä on kolme joukkuetta, ja kaikilla on selkeä tavoite, että pystytään realistisesti haastamaan Kanada, joka on vuosien ajan voittanut kultaa joka sarjassa.
– Ei tule läpijuoksupelejä niitä vastaan, vaan ihan varmasti pärjätään, Sjelvgren uskoo.
Monilla ball hockeyn pelaajilla on jääkiekko- tai rullakiekkotaustaa. Huippumaiden ammattilaispelaajat harjoittelevat ja pelaavat pelkästään tossulätkää.
– Suomessa on pelattu maajoukkuetasolla vasta vähän aikaa, ja koko ajan on kehitytty. Siellä alkaa olla pelkästään niitä, jotka tätä lajia treenaavat tosissaan.
Tossulätkän säännöt noudattelevat pitkälti jääkiekkoa.
– Taklata saa, rangaistukset ja säännöt ovat samat, paitsi että ei ole pitkääkiekkoa ja paitsiota, Sjelvgren kertoo.
Yksi ottelu kestää noin tunnin, peliaikana on kaksi kertaa 15 minuuttia tehokasta. MM-kisojen ohjelmassa on kolmessa sarjassa yhteensä 88 ottelua.
– Peliaika on aika lyhyt, ja se on fyysinen suoritus, koko ajan ollaan liikkeessä. Pitää juosta, ei voi liukua kuten luistimilla jääkiekossa.
Niinpä passiivista puolustamista ja ”bussin parkkeerausta” ei tossulätkässä tunneta.
– Ball hockey on tosi vauhdikasta menoa, kuollutta hetkeä ei pääse tulemaan, vaan se on täyttä pauketta se yksi peli, Sjelvgren kuvailee.
Seisahtuvampi tilanne on lähinnä kolmella kahta vastaan pelattavat ylivoima, jolloin maalintekopaikkaa hierotaan kärsivällisemmin.
– Kaukalon pieni tila tekee sen, että aina on joku pelaaja kimpussa ottamassa palloa. Pitää nopeasti liikuttaa palloa ja hakea paikkaa, jotta päästään rakentamaan peliä ja hyökkäystä.
Yleisöä varten turnauksen halleissa on valmiita ja varta vasten rakennettavia katsomoita. Otteluita katsomaan on vapaa pääsy.
– Mahdollisimman paljon yleisöä toivommekin paikalle näyttämään, että Suomessa on kiekkokulttuuria.
Paikallisesta näkökulmasta kiinnostava on myös Suomen masters-joukkue, jossa on pitkä lista Lahden Pelicansissa aiemmin jääkiekkoilleita liigapelaajia, muun muassa Erik Kakko, Sami Helenius, Toni Mäkiaho, Ville Uusitalo, Aki Uusikartano ja Miika Männikkö.