Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kärköläläinen pienkustantamo Pieni Karhu vaalii lastenkirjallisuutta

Kelpaa kuninkaallisillekin, voisi Pieni Karhu mainostaa lastenkirjojaan, sillä sen julkaisemia ensikirjoja ovat käpälöineet myös kuninkaalliset vauvat. Kuutena vuonna äitiyspakkaukseen sisältynyt Pienen Karhun ensikirja on kulunut myös Britannian prinssi Georgen ja Ruotsin prinsessa Estellen käsissä.

– Tiedä vaikka prinssi George olisi meidän kirjasta oppinut ensimmäiset sanansa, nauraa Pientä Karhua pyörittävä Leena Reiman.

Hänelle lastenkirjallisuus on sydämenasia, jonka hän soisi Suomessa saavan tukea ja arvostusta muutenkin kuin juhlapuheissa.

Yli 20 vuotta Kärkölässä toiminut kustantamo sai alkunsa yhden naisen intohimosta, ja on vuosien saatossa julkaissut parisataa lasten ja nuorten kirjaa. Viime vuosina on julkaistu myös selkokielisiä kirjoja.

Kipinä kustantamiseen syttyi viiden Kenian-vuoden jälkeen. Reiman oli 90-luvun alussa perustamassa naisvoimin Kääntöpiiri-kustantamoa, joka kuitenkin laman iskettyä myytiin Likelle. Muutettuaan Kärkölään hän päätti kokeilla siipiään omillaan.

– Pankkilainalla rohkeasti lähdin liikkeelle.

Pienkustantamot ovat kirjallisuuden kentän rikkaus.

Viime vuosina mukana on etenkin IT-tukena ollut puoliso, toimittajan työstä eläkkeelle jäänyt Jarkko Juselius.

Reiman ostaa ulkopuolelta tarvitsemansa palvelut, kuten graafisen suunnittelun. Nettiaikana kustannustoiminta onnistuu pienessä kirkonkylässä asuenkin.

Pieni Karhu on pyrkinyt monipuolisuuteen ja erilaisuuden arvostamiseen. Tavoitteena on ollut tuoda lasten ulottuville kirjallisuutta eri kulttuureista, niinpä kustantamo on julkaissut esimerkiksi afrikkalaisia lastenkirjoja.

– Helppoa se ei aluksi ollut. Nykyään ei enää ole tavatonta, että lastenkirjoissa esiintyy vaikka musta lapsi.

Hänestä lastenkirjassa tärkeintä ovat hyvä tarina ja kuvitus. Pieni Karhu myös toimitti takavuosina ensikirjoja suomalaisiin äitiyspakkauksiin.

– Se oli onnenpotku pienelle kustantamolle.

Selkokirjat ovat kustantamon tuorein aluevaltaus, niitä on julkaistu lähes 30. Selkokirjat soveltuvat esimerkiksi maahanmuuttajien tai hitaasti oppivien luettavaksi. Tänä syksynä ilmestyneitä selkokirjoja ovat esimerkiksi Terveelliset marjat ja Opi neulomaan. Yhden äänikirjankin Pieni Karhu on julkaissut.

Kirjakauppojen ohella myyntiväylänä on oma nettikauppa.

Pienkustantamoita on Suomessa lukuisia ja ne tekevät Reimanista tärkeää työtä julkaisemalla pienilevikkisiä kirjoja. Juuri niihin olisivat iskeneet viime aikoina keskustelua herättäneet valtion säästötoimet, jotka olisivat kohdistuneet esimerkiksi kirjastojen ostotukeen.

– Tuella on iso merkitys, sen poisto kaventaisi kirjallisuuden kenttää.

– Pienkustantamot ovat kirjallisuuden kentän rikkaus. Isot kyllä takaavat sen, että saadaan suosittuja ja myyviä kirjoja.

Reiman soisi, että lastenkirjallisuus saisi ansaitsemaansa arvostusta.

– Esimerkiksi arvioita lastenkirjoista tehdään isoissa päivälehdissä harmittavan vähän. Lukemisen tärkeydestä pitäisi puhua enemmän.