2
Digikinkereillä opetellaan välttämättömiä digitaitoja ja sähköistä asiointia. Pirjo Kamppila
Katso isompi kuvaNastolan kunnantalo on ollut viime ajat tyhjillään. Pirjo Kamppila
Kunnantalon vuokraus ihmetyttää. Ovet avautuvat digikinkereille nyt väliaikaisesti.
Aatu Raninen
Keskeytyksessä ollut ikäihmisten digiopetus eli ”digikinkerit” saa jälleen luvan jatkua Nastolan kunnantalolla, ainakin toistaiseksi.
Asiaan saatiin jonkinlainen ratkaisu viime viikolla, jolloin opetuksen oli jo määrä alkaa. Nyt mobiililaitteiden käyttöä ja sähköistä asiointia päästään jälleen harjoittelemaan 1.11. alkaen maanantaisin kello 14–16, kertoo digiopetusta Päijät-Hämeessä jo muutaman vuoden vetänyt Marko Torppala.
Kaupungin vastaantulo tarjoaa tällä erää kuitenkin vain hetken helpotuksen.
– Kinkerit saadaan saman tien käyntiin, mutta vain vuoden vaihteeseen asti. Se tässä vähän hämää. Saadaan käytännössä vain kuusi viikkoa olla siellä, eipä sen takia kannattaisi käydä läpi kovin isoa prosessia ja tiedotusrumbaa, maanantaina tavoitettu Torppala harmittelee.
Hänen mukaansa toisena vaihtoehtona on kartoitettu opetuksen siirtämistä seurakunnan tiloihin.
– Kunnantalolla hyvä puoli on, että siellä on useampi huone, joihin voidaan jakautua aihepiireittäin.
Kunnantalolla hyvä puoli on, että siellä on useampi huone.
Digikouluttaja Marko Torppala
Digiopetuksen keskeytyminen on aiheuttanut närää ja kysymyksiä Nastolassa, koska vuonna 2019 aloitetut kokoontumiset ovat olleet varsin suosittuja. Osallistujia on ollut yli sata joka viikko.
Kunnantalon käyttökieltoon on saatu perusteluja, jotka asianosaisten mukaan ovat vaihdelleet resurssipulasta homeongelmaan ja eri tahojen tasavertaiseen kohteluun.
Yhteydenottoja on tullut useampia, sanoo Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén, jonka Nastola-lehti tavoitti ennen päätöstä.
– Palvelutori on välittänyt tätä tilaa, hoitanut tilavaraukset, ovien avaamisen ja sulkemisen. Nyt sitten Palvelutori on irtisanonut sen tilan hallinnan, mitä tässä poliittisesti hieman ihmetellään. Tilakeskus taas on sanonut, että heidän tehtäviinsä ei kuulu vuokrata tiloja satunnaisiin ja tilapäisiin käyttötarkoituksiin, Hildén taustoittaa.
Hildéninkin tiedossa on, että kunnantalossa on jonkin sortin sisäilmaongelmia. Lehden saamien yhteydenottojen mukaan ei kuitenkin valtuustosalissa, jossa oireita ei ole parin tunnin digiopetuksen aikana havaittu.
– Digikinkerit on merkittävä asia ikääntyneille ja heidän digitaidoilleen, jotka ovat nykyään välttämättömiä, niin kyllä me edellytetään, että kaupungissa viranhaltijat löytävät keinon jolla tiloja voidaan saada erilaisiin tahoihin, Hildén vakuuttaa.
– Rakokiven uudessa monitoimitalossa ovat ilmeisesti tilat niin tehokkaasti käytössä, että sieltä ei ole löytynyt tiloja 130:lle seniorille, Hildén mainitsee.
Tilakeskuksen toimitilajohtaja Jouni Arola avaa kuviota, joissa on jouduttu huomioimaan useita seikkoja. Hän vahvistaa, että lupa opetukselle on toistaiseksi vuodenvaihteeseen asti.
– Kunnantaloon ei ole tällä hetkellä vuokralaista, talo on ollut tyhjänä. Se on tehnyt siihen haasteita, mutta nyt tehdään väliaikaisia järjestelyjä, että saadaan taas toiminta jatkumaan, että toimii siivoukset ja kaikki. Nastolassa on vielä kaupungilla omia kiinteistönhoitajia, heidän avulla sinne pystytään kulkemaan ja ovet avaamaan.
Arolan mukaan kunnantalossa on paljon korjaustarvetta, mutta ilman laajempaa käyttöä ei suurempiin remontteihin ryhdytä.
– Ainakin ollaan sinne vuodenvaihteeseen, ja katsotaan sitten uudestaan, miten se saataisiin järjesteltyä. Ei tehdä liian vaikeita asioista.