Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtaosa Asikkalan kunnan energiasta menee lämmitykseen

Asikkalan kunta kulutti energiaa yhteensä 14 547 MWh vuonna 2020, mikä on kolme prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuotena. Asikkalan kunnan energiankäytöstä vuonna 2020 kului lämmitykseen 62 prosenttia ja käyttösähköön 38 prosenttia.

Asikkalan kunnan tavoitteena on laskea ilmastopäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta, joten energiatehokkuuden parantamisessa riittää tekemistä.

Kaikki kunnan katuvalot vaihdetaan vuoden loppuun mennessä led-valoiksi. Alkamassa on myös yhteiskäyttöisten täyssähköautojen kolmivuotinen kokeilu.

– Pikalatauspisteet rakennetaan vielä tänä vuonna. Autot tulevat kunnan työntekijöiden ja kuntalaisten yhteiskäyttöön heti, kun saamme kilpailutusprosessin päätökseen. Autot tulevat olemaan kunnan työntekijöiden käytössä virka-aikaan ja muuna aikana ne ovat kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden käytössä, avaa Asikkalan kunnan ympäristöinsinööri Taru-Tiina Kalliokuusi.

Rakennustekniikan huomioiminen on tärkeä osa energiatehokkuuden parantamista.

– Kaikissa uusissa rakennus- ja korjaushankkeissa huomioidaan energiatehokkuus ja automaatio. Myös rakennusvaiheen energiatehokkuus ja koko rakennuksen elinkaaren aikainen energiankulutus ovat merkittäviä näkökohtia, joita huomioimme rakennusten suunnittelussa, Kalliokuusi painottaa.

Valtion tarjoama energia-avustus on ollut todella suosittu, ja sen avulla usean asikkalalaisenkin kodin lämmitys on vaihdettu ilmastoystävälliseksi.

Ympäristöinsinööri Taru-Tiina Kalliokuusi

– Kiinteistönhuollossa säännölliset huollot ovat tärkeitä rutiininomaisia energiansäästötoimenpiteitä.

Ilmastopäästöjen vähentämiseksi kunta on ottanut viime vuosien aikana käyttöön myös aurinkovoimaloita.

– Asikkalan kunnan kiinteistöissä on seitsemän aurinkovoimalaa eri kiinteistöjen katoilla. Nykyisten aurinkovoimaloiden vuotuinen tuotto on 110–120 MWh.

Samalla kunta on siirtynyt pois öljylämmityksen käyttämisestä.

– Esimerkiksi paloaseman lämmitysjärjestelmä on vaihdettu maalämpöön. Kaikkiin muihin öljylämmityskohteisiin on lisätty ilmavesilämpöpumput, Kalliokuusi kertoo.

Öljylämmityksen vähentämisen eteen on tehty töitä Asikkalassa ja Päijät-Hämeessä.

– Päijät-Hämeen liiton Kestävät vaihtoehdot öljylämmitykselle -hanke on päättynyt elokuussa 2021. Hankkeen materiaaleissa on paljon hyödyllistä tietoa niin kestävistä lämmitysratkaisuista kuin myös laskureita, kokemuksia lämmitysmuodon muuttamisprojektista ja tietoa valtion taloudellisista avustuksista, vinkkaa Kalliokuusi.

– Valtion tarjoama energia-avustus on ollut todella suosittu, ja sen avulla usean asikkalalaisenkin kodin lämmitys on vaihdettu ilmastoystävälliseksi. Kaikki hankkeen materiaalit ovat käytettävissä edelleen.

Materiaalit löytyvät paijat-hame.fi-sivuston projektit-osiosta.

– Meillä oli lisäksi keväällä projekti LAB-ammattikorkeakoulun kanssa, jossa pidimme opiskelijoiden kanssa webinaarin kestävistä lämmitysratkaisuista. Siihen osallistuneet öljylämmityskiinteistöjen omistajat saivat tietoa tukimahdollisuuksista ja kestävämmistä lämmitysratkaisuista.

Perinteistä energiansäästöviikkoa vietettiin kaksi viikkoa sitten.

– Olemme tukipalveluiden kanssa jakaneet erilaisia energiansäästövinkkejä. Meillä on ollut kunnan omien työntekijöiden kesken energia-agentin etsintä. Se on osittain leikkimielinen kampanja, jossa tavoitteena on löytää henkilöitä, joille energiansäästäminen on arkipäiväistä, Kalliokuusi kertoo.