Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hollo ja Martta -festivaali alkaa Hollolassa – "Ihmiset kaipaavat nyt elämyksiä"

Perinteikäs Hollo ja Martta -festivaali palaa koronatauon jälkeen ja lupaa viedä katsojat koronaturvallisesti eurooppalaisen kansantanssin sydämeen.

Perjantaina alkavan festivaalin konserttien määrää on jouduttu karsimaan: siinä, missä ennen koronaa tarjolla oli noin 80 konserttia, on niitä nyt ohjelmassa 24. Kouluissa ja hoivakodeissa ei esityksiä tänä vuonna voida järjestää, ja koronan takia yksi latvialainen ryhmä jättäytyi pois festivaalilta. Kansainvälisiä esiintyjäryhmiä on kuitenkin luvassa Slovakiasta, Puolasta, Unkarista ja Romaniasta.

Festivaalipäällikkö Aimo Hentinen on hyvillään siitä, että Hollolan nuorisoseuran perinteinen tapahtuma voidaan välivuoden jälkeen 18. kerran järjestää ja uskoo sille olevan nyt erityistä tilausta.

– Ihmiset kaipaavat pandemia-ajan jälkeen elämyksiä ja niitä me aiomme tarjota.

Konserttien toivotaan tavoittavan noin 4 000 katsojaa. Hentinen vetoaakin kansantanssin ystäviin, jotta he lähtisivät paikan päälle seuraamaan esityksiä. Yleisön tuki on tarpeen, vaikka avustusta on saatu opetusministeriötä ja kunnalta.

– Festivaalin tekeminen on taloudellisesti erittäin raskasta, ja nyt oma varainhankinta on ollut jokseenkin nolla viime vuoden maaliskuusta lähtien.

– On erityisen tärkeää, että kansa lähtisi tilaisuuksiin lipun ostajina, koska lipputulot ovat merkittävä tuki toiminnalle, summaa Hentinen, jonka mukaan osallistuminen on koronaturvallista.

Hentinen tietää myös festivaalin tanssitaiteilijoiden odottaneen estradille pääsyä, ja uumoilee, että luvassa on "poikkeuksellisen energistä ja iloista liikekieltä".

Seuran omien ryhmien ohella mukana on viisi ulkomaista esiintyjäryhmää. Järjestäjät pyrkivät toteuttamaan myös yleisön toiveita, sellainen on esimerkiksi unkarilainen, vauhdikasta kansantanssia esittävä Alba Regia. Nuorisoseuran omat ryhmät ovat vierailleet usein Slovakiassa, mistä saadaan vastavierailulle energinen Mladost-tanssiryhmä. Puolaa edustaa Jodelki-ryhmä.

Festivaali pyörähtää vauhtiin perjantaina nuorisoseurantalo Kukossa Hymyilevän pelimannin albumin julkaisukonsertilla. Konsertissa soitetaan musiikkia pelimannimestari Ossi Niinimäen nuottikirjan mukaan kootulta levyltä, jonka on tuottanut harmonikkataiteilija, säveltäjä Hannu Kella. Hän pitää levyä kulttuuritekona, johon onneksi saatiin tukea valtion säveltaidetoimikunnalta.

– Tämä on päätös kolmen vuoden puristukselle. Levylle valittiin 15 nuottikirjan 102 kappaleesta, ja sillä on pyritty kunnioittamaan Ossiin musiikillista perintöä eli kappaleet on soitettu, kuten hän olisi itsekin soittanut. Mukana ovat Suomen eturivin kansanmuusikot Pilvi Järvelä ja Esko Järvelä, Kella kertoo.

Uutta tänä vuonna on myös Tuubakimalaisen keskiviikkoinen konsertti, jonka solistina kuullaan tangokuningatar Heidi Pakarista. Konsertissa on tarjolla myös tanssinopetusta halukkaille.

Hollo ja Martta -festivaalin avajaiskonsertti pidetään Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämöllä maanantaina 1.11. kello 18 ja pääkonsertti on samassa paikassa lauantaina 6.11. kello 16. Pääkonsertissa on jälleen kerran myös nuorten pelimannien yhteissoitto.

Hollo ja Martta -festivaali järjestetään 29.10.–7.11. Tarkemmat ohjelmatiedot löytyvät tapahtuman hollojamartta.fi-nettisivuilta.