ITE-valotaide valaisee Orimattilan

Erkontie 20 kohdalla oleva vanha lehmus on valaistu talossa toimivien yrittäjien toimesta. Soili Kaivosoja

Soili Kaivosoja

Tällä viikolla ei tarvitse kärsiä marraskuun pimeydestä, sillä torstaina alkava ITE-valotaidefestari tuo kaupunkikuvaan nimensä mukaisesti valoa.

Orimattilan kulttuuripalveluiden organisoimissa ITE-valotaidepajoissa on ollut syksyn aikana mukana lähes 120 osallistujaa. Myös Orimattilan Taideyhdistys, Orimattilan Asunnot sekä Erkko-lukio ovat järjestäneet omat ITE-valotaidepajansa.

– Puolitoista vuotta sitten mietimme täällä kulttuuritalolla, mikä olisi kiva yhteisöllinen tapahtuma Orimattilaan. Alun perin oli tarkoitus tuoda esille ammattitaiteilijoiden töitä, mutta syksyn aikana kävi selväksi, ettemme saa sellaista rahoitusta, mitä ammattitaiteilijoiden mukaanotto olisi edellyttänyt, valaisee kirjasto- ja kulttuuritoimen johtaja Minna Sirnö tapahtuman taustoja.

Valotaidefestarin sekä parhaillaan Orimattilan taidemuseossa olevan Loistava pinta -valotaidenäyttelyn kuraattorina toimiva Mia Kivinen keksi, että tapahtuma toteutettaisiin harrastajavoimin.

– Ryhdyimme suunnittelemaan valotaidepajoja, joiden vetäjinä toimi ammattitaiteilijat ja -tekijät.

Nyt kaikki näissä taidepajoissa tehdyt ITE-valotaideteokset ovat esillä kaupungin kirjasto-, kulttuuri ja museopalveluiden sekä yhteistyökumppaneiden järjestämällä ITE-valotaidefestarilla.

Teokset ovat nähtävillä torstaista sunnuntaihin joka ilta kello 18–21.

Vielä muutama viikko sitten olin huolissani, että tuleeko teoksia lainkaan, mutta se huoli karisi pian. Olemme saaneet kävelyreitin varrelle mukaan merkittäviä yhteistyökumppaneita yrityksistä ja yhdistyksistä. Niiden lisäksi mukana on myös ammattitaiteilijoiden töitä, Sirnö iloitsee.

Tapahtumapäivien iltoina kävijöillä on vapaa pääsy Orimattilan taidemuseoon, jossa on esillä seitsemän valotaiteilijan töitä. Torstaina, perjantaina ja sunnuntaina puolestaan Orimattilan kirkossa on nähtävillä kuvataiteilija Terike Haapojan Entropy-teos, joka on aiemmin nähty muun muassa Venetsian biennaalissa.

Orimattilan Sanomien toimitilassa on esillä joka ilta kuvanveistäjä Tapani Kokon Hullu porstua -teos.

Orimattilan torilla on torstaista sunnuntaihin dj. Severi Haapalan ITE-valotaidedisco, jossa voi tanssimisen lisäksi kokeilla tahdittaa musiikkia valoilla. Lauantain viimeinen tunti on K50-disco, jossa tosin ei kysytä papereita, mutta soitetaan nostalgiamusiikkia 50 vuotta täyttäneille.

– Tapahtuma on kokonaisuudessaan iso ponnistus, josta voi vain kiittää ihmisiä, jotka ovat lähteneet siihen mukaan, Minna Sirnö toteaa tyytyväisenä.

Mikäli haluaa nähdä kaikki keskustassa olevat valotaideteokset, kannattaa parin kilometrin kävelyreitille startata Luhtikylä–Heinämaa-liikenneympyrän luota Purotieltä.

Kommentoi