Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vääksyläinen Pasi Virtanen julkaisi kirjan taistelusta kroonista kipua vastaan – ”Tavoitteeni on, että minä tanssitan kipua”

Pasi Virtanen kertoi viime viikon keskiviikkona Asikkalan kirjastossa teoksestaan Mr. Pain, Keskusteluja kivun kanssa. Kirjan on toimittanut Petri Tamminen ja kustantanut Enostone kustannus tänä vuonna.

Poikkeuksellisen positiivinen Pasi Virtanen joutui kolmeen leikkaukseen ja menetti työkykynsä, mutta toimii nyt kivun kokemusasiantuntijana.

Hän oli jo perustanut perheen ja luonut menestyksekästä uraa useammassa eri työpaikassa, viimeisessä seitsemän vuoden ajan kovan stressin alaisena, kun vauhdikas edustuslounaita ja matkoja sisältänyt työputki katkesi ja vaihtui massiiviseen kipuun.

Siitä alkoi matka, jossa kaikki keinot on jouduttu ottamaan käyttöön.

– Kipuhypnoosi tapahtuu kuulokkeet päässä. Ensin on rentoutus. Sitten ajatukset kiinnitetään ankkuriin, joka voi olla tuoksu, paikka, ihminen tai minulla musiikki. Se on ainoa hetki, jolloin olen täysin kivuton. Se on euforinen tila, jossa katselen itseäni yläpuolelta. Olo on kuin hyvän saunareissun jälkeen, Virtanen kertoo.

Hän on saanut apua hypnologilta. Suomi on Virtasen mukaan jälkijunassa kipuhypnoosin käytössä, sillä esimerkiksi Keski-Euroopassa se on laajemmin saatavissa.

– Olen mindfulnessin harjoitteiden kautta oppinut rentoutumaan, ja käytän yksin kipuhypnoosia, jolla pääsen 5–10 kertaa viikossa edes hetkeksi kivuttomaan tilaan, Pasi Virtanen kertoo.

Selviytyminen elämästä jatkuvan kivun kanssa vaatii monta erilaista palikkaa. Ratkaisevaa oli se, että viisas lääkäri Päijät-Hämeen keskussairaalassa nosti kädet pystyyn Pasi Virtasen kivunhoidon edessä ja kirjoitti lähetteen Helsinkiin sairaala Ortoniin, josta löytyi kivunhoitoon erikoistuneet lääkärit ja menetelmät.

Säännölliset vierailut Helsingissä mahdollistavat sen, että kävellen voi joskus mennä kauppaan, ja nyt myös henkilökohtainen avustaja on turvaamassa siedettävämpää arkea.

Lääkitys, kipustimulaattori, apuvälineet, fysioterapeutti ja musiikki ovat kaikki tärkeitä tekijöitä kivunhallinnassa. Pasi Virtasen tapauksessa musiikki nousee erityiseen asemaan. Lääkäri kirjoitti jopa reseptiin musiikkiin kuultuaan, miten Virtanen oli saanut apua Sonata Arctican Tonight I dance alone -kappaleesta.

Mikko Kuustonen on myös tehnyt Kipuni-nimisen kappaleen kuultuaan, kuinka paljon hänen musiikkinsa on auttanut Virtasta kivunhoidossa. Myös filosofi Esa Saarisen kurssit ovat olleet oivallusten lähteenä.

Teoksen viehätys perustuu osittain ironisiin keskusteluihin, joita Virtanen käy Mr. Pain -nimisen hahmon kanssa. Aina, kun Virtanen yrittää ajatella valoisasti, Mr. Pain (suom. Herra Kipu) rysäyttää hänet takaisin maan pinnalle tylyillä tölväisyillään.

Kun kipu saa hahmon, sille voi huutaa. Eräs kipupotilas kiittelikin ideasta Virtasta ja kertoi, että hahmon luominen pelasti hänen avioliittonsa.

Kaiken kaikkiaan Pasi Virtanen on leikattu toistakymmentä kertaa sisältäen kipustimulaattorin asennukset. Myyntiuran loputtua Virtanen pyydettiin mukaan sisäministeriön ohjaamaan projektiin, joka käsitteli sisäistä turvallisuutta. Hän oli mukana projektissa useamman vuoden, ja se oli hyvin tärkeää itsetunnon kannalta.

Suurin voimavara Pasi Virtaselle on aina ollut perhe. Hänellä oli hyvä lapsuudenkoti Lahdessa, ja omaan perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme poikaa ovat Virtaselle kaikki kaikessa.

– Minulla on ihana perhe ja asiat hyvin. Hyväksyn kivun, kieltäminen on pahinta mitä voi tehdä, Virtanen lopettaa.