Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Blues-kirjaa juhlitaan lauantaina Uudessakylässä soittaen, keskustellen ja vanhoja muistellen

Julkistamistilaisuus on vaihtunut juhlistamistilaisuudeksi, kun Nastolan Bluespojat -kirjan äärelle päästään viimein kokoontumaan. Elokuulta koronatilanteen takia siirtynyt tapahtuma järjestetään tulevana lauantaina Uudenkylän seurantalolla.

Kello 14 alkavassa tapahtumassa kuullaan keskustelua bluesista ja kirjasta, mutta myös livemusiikkia. Tilaisuuden avaa noin puolen tunnin keikalla lahtelainen kitaravirtuoosi Paavo Pesonen ja päättää suomibluesin grand old man Pepe Ahlqvist, alkujaan Villähteen poika.

Musiikkiesitysten välissä haastateltavina ovat kirjan lahtelaiset kirjoittajat Risto Pesonen ja Hara Järvinen sekä entiset uusikyläläiset elokuvaohjaaja Raimo O. Niemi ja kirjailija-kääntäjä Jukka Mallinen.

– Se on keskusteleva sessio, ja mukaan tulee vielä huippumusaakin, Risto Pesonen pohjustaa tilaisuutta.

Yleisöä toivotaan lauantaille paikalle katsojiksi, mutta myös osallistumaan keskusteluun kommenteilla ja kysymyksillä.

– Puhutaan alkuun jonkin aikaa itse kirjasta, miten se projekti lähti kehkeytymään, ja mihin siinä päädyttiin, mutta tilaa on varattu myös vanhojen aikojen muisteluun ja yleisön osallistumiselle, Pesonen sanoo.

Se on keskusteleva sessio, ja mukaan tulee vielä huippumusaakin.

Risto Pesonen

Heinäkuussa julkaistu Nastolan bluespojat – suomibluesin histo­riaa ja sivuraiteita on lähes 500-sivuinen järkäle, joka kuvaa päijäthämäläisen bluesin syntyä ja kehitystä. Siinä Uudenkylän rooli oli koko maan mittakaavassa aivan keskeinen.

– Uusikylä on Nastolan bluesin pesäpaikka. Sieltä alkoi jo 1960-luvulla legendaarisen Charlies-yhtyeen ura vanhasta poliisiputkasta. Me nuoremmat tultiin perässä ja koitettiin tehdä vielä paremmin, Pesonen kuvailee.

Juuri 60-luvulla Blues rantautui Suomeen. Noihin aikoihin 1950–70-luvuilla Uusikylä oli hieno paikka, Pesonen muistaa.

– Odotan tilaisuuteen ihmisiä, jotka ovat eläneet sitä aikaa, kommentoimaan ja muistelemaan millaista meininki oli silloin.

– Veikkaanpa, että Uudenkylän ”vanhat jehut” saavat siitä kysymyksiäkin, Pesonen viittaa lavalle nouseviin blues-konkareihin.

Kirjan juhlistamistilaisuus on osa Lahden Jazztorin ohjelmistoa ja toimii sen päätöstilaisuutena.

Juhlan järjestävät Nastola-seura ry, kirjan julkaissut Aviador Kustannus sekä Uudenkylän Salpa.

Seurantalon kahvio on avoinna kello 12 alkaen. Kello 13 aloitetaan kirjojen myynti sekä uusien ja aiemmin hankittujen kirjojen signeeraus.

Nastolan bluespojat -kirjaa juhlitaan lauantaina 27.11. kello 14 Uudenkylän Seurantalolla (Sähkötie 2). Vapaa pääsy.