Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Peliaikaa ja ilmaista ruokaa" Hollolan Mestassa

Hollolan nuoret ovat 25 vuodessa ottaneet omakseen kuntakeskuksessa sijaitsevan nuorisokahvila Mestan, jossa vietettiin viime viikolla juhlaviikkoa kakkutarjoilun merkeissä.

Nuorille vakikävijöille paikka on kuin toinen koti, missä vietetään aikaa koulun jälkeen, kuten tekivät sisarukset Taika Cavander, 13, Leri Cavander, 12, jotka Mestan synttäreillä pistelivät poskeensa täytekakkua.

– Olen käynyt aika usein ja Lerikin pari kertaa, isosisko mainitsi. – Käyn täällä silloin, kun on aikaa. Jään tänne koulun jälkeen, yleensä juon kaakaota, piirrän ja katson puhelinta.

Myös pikkusisko kertoi, että Mestassa maistuu välipala. Leri Cavander pelaisi mielellään pleikkarilla, mutta pelipaikalle on kuulemma usein tungosta.

– Peliaikaa ja ilmaista ruokaa, kuuluikin tyttöjen toive paikan pyörittäjille.

Mesta sai kiitosta tytöiltä, jotka muuttivat Lahden Liipolasta Hollolaan reilu pari vuotta sitten. Hollola on heistä muutenkin paljon parempi paikka nuorille.

– Täällä on kaikki lähellä, parin minuutin päässä kodista. Lahdessa piti kävellä koko kaupungin läpi, että pääsi uimaan, jutteli kuvataidekoulua harrastava Taika Cavander.

Koulun jälkeen paikalle pölähtäneet Miko Haatainen, 15, ja Mustafa Rashid, 16, valtasivat heti biljardipöydän.

– Tultiin, kun täällä on lämmin. Olen käynyt täällä koulun kanssa, kun olen jopo-luokalla, Haatainen mainitsi.

Rashid kertoi viihtyvänsä kuntosalilla. Haataisesta Hollolassa ei nuorille juuri ole muuta tekemistä kuin Prismassa istuminen.

– Lahessa on, siellä tulee käytyä.

Nuorisokahvila toimii matalan kynnyksen ohjauspaikkana 13–29-vuotiaille nuorille. Tavoite on ehkäistä syrjäytymistä, painopiste on erityistä tukea tarvitsevissa, mutta mukaan ovat tervetulleita kaikki nuoret, painottivat Mestan tuki -yhdistyksen puheenjohtaja Oskari Lindeman ja vapaaehtoinen Tuula Ijäs.

– 25-vuotias Mesta on vireä, aktiivinen ja tarpeellinen, he summasivat.

Kunnan ja seurakunnan työntekijöiden kanssa Mestaa pyörittävät yhdistyksen parikymmentä vapaaehtoista.

– Me vapaaehtoiset olemme tukena ja mahdollistamme asioita, vaikka hommaamalla uusia laitteita. Pyöritämme myös kahviota, kertoi Lindeman. Päiväsaikaan tilassa kokoontuvat pienryhmät.

Suosituin ajanviete on biljardin peluu, välillä pidetään turnauksia tai tehdään taideprojekteja, joiden tuloksia voi ihailla Mestan seinillä. Ja niille, joilla on jotain sydämellään, on tukea tarjolla.

– Aina löytyy joku, jonka, jonka kanssa jutella, ja heidän avullaan kanavia, joiden kautta pulmatilanteita pystytään avaamaan, painotti Ijäs.

Mestan työntekijä Pia Pelkonen kertoikin huomanneensa korona-ajan lisänneen nuorten yksin jäämistä.

– Pyrimme siihen, että tänne on matala kynnys tulla. Täällä voi olla rennossa tunnelmassa.

Mestassa käy jopa 50 nuorta illassa, keski-ikä on 15–16 vuotta. Ovet ovat auki maanantaista torstaihin kello 15–19, talviaikaan myös joka toinen perjantai kello 17–21.

Tuula Ijäksen mukaan uudet vapaaehtoiset ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

– Itse tykkään tästä, tämä on vastapainoa työlle.

Lindeman on itse entisiä Mesta-nuoria, hän siirtyi asiakkaasta vapaaehtoiseksi. Hänestä Mesta on seurannut hyvin aikaansa, ja kävijöiden ikäskaalakin laajentunut.

– On pysynyt hyvä fiilis kaikilla!