Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hävikkivälipalasta puhtia Asikkalassa

Vääksyn Yhteiskoulussa (VYK) on järjestetty yläkoululaisille ja lukiolaisille mahdollisuus syödä hävikkivälipalaa tiistaisin ja torstaisin. Ylimääräinen välipala on tarjolla aamuisin yläkoululaisille ja lisäksi kello kahden jälkeen lukiolaisille.

Hävikkivälipalahankkeesta vastaavat erityisopettaja Miia Alhonen, liikunnan ja terveystiedon opettaja Pirjo Henttonen sekä K-Supermarket Vääksyn kauppias Kirsi Verkka.

Ennen koronaa hävikkivälipalaa ehdittiin kokeilla VYK:ssa neljä kuukautta. Nyt hanke on ollut jälleen toiminnassa parin kuukauden ajan.

– Tarkoituksena on, että tämä jää pysyväksi. Se hahmottuu tässä vielä, tuleeko välipala lukiolaisille tarjolle joka päivä, arvioi Alhonen.

Sekä yläkoulussa että lukiossa välipaloja syö tyypillisesti noin 30–40 oppilasta, kertoo Henttonen.

Palaute on ollut hyvää.

– Mun mielestä tämä on todella hyvä idea. Ajankohta on yleensä hyvä. Joillakin on pitkiä koulupäiviä, jotka voivat kestää neljään asti. Tämä on heille hyvä, koska kaikki eivät jaksa käydä esimerkiksi kaupasta hakemassa jotakin, kehuu lukiolainen Daniel Kallio.

– Ajattelimme iltapäivän lukiolaisia varten, kun he jatkavat pidempään. Haluamme kuitenkin, että he käyvät myös ruokalassa syömässä lounaan, Henttonen alleviivaa.

Puutteellinen syöminen on yleistä erityisesti yläkoululaisten parissa, joka on yksi syy hävikkivälipalahankkeelle.

– Yläkoulussa on valitettavan monta oppilasta, jotka eivät syö aamupalaa, Henttonen sanoo.

– Jokaiselta luokalta löytyy useampi. On valitettavan yleinen tapa tulla kouluun suoraan sängystä, jatkaa Alhonen.

Kierrätys on toinen keskeinen hankkeen idea.

– Halusimme myös kierrätystä, vaikka kertakäyttöastioita osin on nyt käytössä. Yläkoulussa käytetään normaaleja astioita, ja ne tiskataan. Siitä oli suuri haloo, koska he eivät halua tiskata omia eivätkä toisten astioita. Tässä on samalla pientä tapakasvatusta, Henttonen avaa.

K-Supermarket Vääksy lahjoittaa välipalaruoat.

– Hävikkiä totta kai aina jää kaupasta. Olemme jo vuosikausia antaneet hävikit vähävaraisille, mutta kyllä sieltä riittää useampaan eri paikkaan. Mielestäni tämä on hirveän hienoa, ja on hyvä, että koulussa on opettajia, jotka ovat lähteneet tähän. Olemme tyytyväisiä, jos voimme antaa ruokaa hyväntekeväisyyteen, kauppias Verkka sanoo.

Monille nuorille tuli yllätyksenä, että -30 % merkittyjä tuotteita voi syödä.

– He eivät olleet lainkaan ymmärtäneet, että ne ovat vielä syömäkelpoisia, Alhonen paljastaa.

– Viimeinen käyttöpäivä on sellainen, että siitä kannattaa pitää kiinni, esimerkiksi lihatuotteissa. Parasta ennen taas on sellainen, että sitä voi syödä vielä monta päivää, Verkka tietää.